Vaccinatiecampagne tegen blauwtong in volle gang

nieuws

Sinds vaccins tegen het blauwtongvirus goedgekeurd en sinds enkele weken ook beschikbaar zijn in Vlaanderen, zijn veehouders gestart met het inenten van hun dieren. Op basis van registratie in Sanitel constateert Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) dat er momenteel al zo’n 10.000 dieren gevaccineerd zijn waarvan 7.000 runderen en 3.000 schapen. Het blauwtongvirus serotype 3, dat vorig jaar de kop op stak in Nederland, leidt vooral tot veel leed onder de schapen maar ook runderen worden getroffen.

13 juni 2024 VILT-redactie

Schapenhouder Gert De Brandt uit Aalst laat vrijdag zijn dieren inenten tegen het blauwtongvirus serotype 3. De Oost-Vlaming die met 400 melkschapen tot de grootste schapenhouders van Vlaanderen behoort, leefde maandenlang in spanning. In Nederland brak vorig jaar deze nieuwe, dodelijke variant van het blauwtongvirus uit. Zonder een vaccin keek de sector machteloos toe hoe het virus veel dode dieren tot gevolg had in zowel de schapen- als de rundveehouderij.

Vorige maand werden de schapenhouders uit hun lijden verlost en werd een eerste vaccin (Syvazul) in België erkend. In de weken erop volgden er nog twee: Bultavo 3 en recent Bluevac-3. Sinds enkele weken zijn de vaccins ook beschikbaar in ons land en zijn dierenartsen gestart met het vaccineren bij de veehouders. Volgens informatie van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) zijn er inmiddels ruim 3.000 schapen gevaccineerd.

Verplichte registratie in Sanitel

De organisatie doet deze schattingen op basis van registratiemeldingen in Sanitel, de Belgische databank waar alle registratiegegevens van rundveehouders en hun dieren beheerd worden. Registratie van de inenting in Sanitel is verplicht binnen twee weken na toediening van het vaccin. In de praktijk zijn op dit moment vermoedelijk dus al meer dieren gevaccineerd. “Daarnaast zijn er ook al heel wat vaccins afgeleverd in het kader van de diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding”, klinkt het aanvullend bij DGZ.

Ook op het veld lijkt de (vrijwillige) vaccinatiecampagne in alle hevigheid losgebroken. Waar Gert De Brandt vrijdag start met de vaccinatie heeft bijvoorbeeld schapenhouder Tom Nijs uit Rillaar zijn schapen al ingeënt en bevestigt een derde schapenhouder aan VILT dat hij zijn schapen heeft gevaccineerd.

7.000 koeien ingeënt

Behalve de schapen zijn er volgens DGZ, op basis van Sanitel-gegevens, ook al ruim 7.000 runderen en enkele tientallen geiten gevaccineerd. Het blauwtongvirus kan ook bij deze dieren toeslaan, maar veroorzaakt een minder ernstig ziektebeeld. Om deze reden kregen in Nederland dan ook de schapen voorrang bij de vaccinatiecampagne. Een dergelijke, gerichte vaccinatiecampagne kwam er in Vlaanderen niet.

Waar het blauwtongvirus in Nederland een spoor van vooral dode schapen achterliet, is ons land gespaard gebleven. Op maandag 9 oktober 2023 werd blauwtong serotype 3 voor het eerst in ons land vastgesteld bij een hobbyschapenhouder in Merksplas. Sindsdien werden er zeven bijkomende uitbraken vastgesteld: vier op schapenbedrijven in de provincie Antwerpen en drie op rundveebedrijven in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek