Biovoeding niet gezonder, biolandbouw wel duurzamer?

In Nederland besluit de Gezondheidsraad op basis van uitgebreid literatuuronderzoek dat er geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen zijn tussen regulier en biologisch geteelde gewassen qua voedingskwaliteit en gezondheid. Biosceptici in Nederland schreeuwen daarom hun grote gelijk uit.
25 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

In Nederland besluit de Gezondheidsraad op basis van uitgebreid literatuuronderzoek dat er geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen zijn tussen regulier en biologisch geteelde gewassen qua voedingskwaliteit en gezondheid. Biosceptici in Nederland schreeuwen daarom hun grote gelijk uit. Volgens Test-Aankoop kan de bioketen beter het duurzaam karakter van biolandbouw benadrukken.

Ontslagnemend minister van Voedselkwaliteit Gerda Verburg liet het Nederlands parlement weten dat er volgens de Gezondheidsraad geen wetenschappelijk bewijs is dat biovoeding leidt tot een betere gezondheid, preventie van ziekte of een verlaging van ziekterisico's. "Weliswaar zijn inmiddels zeer veel wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp verschenen", aldus de Nederlandse hoogleraar Kromhout, vice-voorzitter van de Gezondheidsraad, "maar slechts een klein aantal daarvan kan methodologisch de toets der kritiek doorstaan."

Biosceptici in Nederland voor wie de media-aandacht en subsidies voor de ontwikkeling van biologische voeding een doorn in het oog zijn, verklaarden biovoeding al meteen dood. Volgens Pascal Kuipers van Distrifood, een onafhankelijke Nederlandse nieuwsbron voor supermarkten en foodprofessionals, bewijzen die sceptici de maatschappij een slechte dienst. "Los van het feit dat wetenschappelijk bewijs vooralsnog ontbreekt om bio als gezonder te betitelen, is het wél een feit dat in biovoeding minder pesticidenresidu’s worden aangetroffen. Daar komt nog bij dat biologische ketens dierenwelzijn verbeteren en de milieubelasting minimaliseren", zegt Kuipers.

"Uit onze voedingstests blijkt inderdaad dat biovoeding doorgaans minder additieven en residu’s van pesticiden of antibiotica bevat", bevestigt Robert Rémy, voedingsspecialist van Test-Aankoop. "Maar bij mijn weten, klopt het ook dat er geen studies bestaan die kunnen aantonen dat biovoeding gezondheidsproblemen kan helpen voorkomen."

Rémy meent dat commotie zoals in Nederland kan vermeden worden door de promotie van biovoeding niet toe te spitsen op de voedingskwaliteit en gezondheid van biovoeding. "De biologische keten kan beter het duurzaam karakter van de biolandbouw, het respect voor de omgeving en de bodem en het verstandig omspringen met water en energie benadrukken", zegt Rémy. "Ook dat is biovoeding en ook daarvoor koopt de consument bio."

Geert Gommers van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, bevestigt de positieve bijdrage van biologische landbouw voor het milieu, maar hij blijft erbij dat ook qua gezonde voeding de balans uiteindelijk overhelt in het voordeel van bio. "Wat de aanwezigheid van positieve stoffen zoals onverzadigde vetzuren betreft, doet bio het altijd minstens even goed als gangbare voeding en soms ook beter", zegt Gommers. Volgens Gommers scoort bio bovendien altijd beter wat de afwezigheid van negatieve stoffen betreft want bleek uit analyses van Test-Aankoop dat op zeven van de acht geanalyseerde biovruchten geen pesticidesporen worden gevonden.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek