Bioveeteeltbedrijf Hierford wint BioVLAM 2023

Het biologisch rundveebedrijf Hierford van Johan Christiaens uit het West-Vlaamse Rollegem heeft de BioVLAM 2023 gewonnen. “Met deze prijs willen we de passie en het ondernemerschap in de biosector onder de aandacht brengen”, zegt Filip Fontaine, CEO van VLAM, dat de prijs voor de derde keer heeft uitgereikt. Dat gebeurde bij Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel dat met zijn lokaal granennetwerk de prijs vorig jaar in de wacht sleepte.

6 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 8 oktober 2023 17:27 Griet Lemaire
Lees meer over:
Hierford biologisch veebedrijf BioVLAM_VLAM

Maar liefst negen bio-ondernemers stelden zich kandidaat voor BioVLAM 2023. Daar heeft een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers van de sectororganisaties en van VLAM zelf, vijf kandidaten van weerhouden. Zij werden alleemaal bezocht door de jury. “We hebben daarbij gekeken naar de passie die ze hebben voor bio, naar het innovatief karakter van hun verhaal en de manier waarop zij duurzaamheid centraal stellen in hun werk”, zegt VLAM-voorzitter Guy Vandepoel. “Er werd ook gekeken naar de mate waarin ze een goed economisch verhaal hebben. Dat betekent niet alleen winst maken, maar wel een goede economische rentabiliteit nastreven.” Door de grote diversiteit aan bedrijven was het geen evidente keuze, stelt Alexander Claeys, voorzitter van de biologische sectororganisatie BioForum.

Uiteindelijk kwam Hierford van Johan Christiaens uit Rollegem als winnaar uit de bus. Het bedrijf van Christiaens bestaat uit 90 Hereford-runderen die gehouden worden op ecologisch grasland van onder meer Natuurpunt en Agentschap Natuur en Bos. “Zo kunnen de dieren naar hartenlust grazen in een natuurlijke omgeving, en in ruil worden de gronden duurzamer beheerd doordat er dieren op grazen, wat anders door mensenarbeid zou moeten gebeuren. Deze aanpak brengt bioveeteelt nadrukkelijk in lijnt met de natuur, en is een win-win voor alle partijen”, aldus het juryverslag.

Een ander belangrijk pluspunt volgens de jury is dat het biobedrijf focust op vleesafzet in de eigen regio en dat de runderen pas geslacht worden als ze verkocht zijn. “Wij zijn verheugd dat dit bedrijf laat zien dat veeteelt en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan en een positieve impact kunnen hebben op de natuur en op de gemeenschap.” Dankzij de BioVLAM zal Johan Christiaens en Hierford het komend jaar op verschillende events als ambassadeur optreden voor de biosector.

Christiaens nam het bedrijf over van zijn vader, maar koos bewust voor biologische veehouderij. “Wij hebben de ambitie om minder maar wel kwaliteitsvol en duurzaam vlees te produceren met het oog op een toekomstgerichte veeteelt”, vertelt de winnaar. Hij wil ook de natuurwaarden verhogen door de terreinen waarop de koeien grazen zo veel mogelijk in de natuur te integreren. Zo plant Christiaens bijvoorbeeld houtkanten en bomen aan en zaait hij kruidenmengesels in de wei in. “Dat verhoogt de biodiversiteit, verrijkt de vegetatie en is ook extra voedsel voor de dieren”, benadrukt hij.

BioVLAM 2023 genomineerden klein formaat

De andere genomineerde bedrijven waren:

  • Bioboer Mark Van Hove uit Bekkevoort die op biologische wijze de exotische gewassen gember en kurkuma teelt

  • Maatwerkbedrijf De Kromme Boom uit Oostakker dat bio-oesterzwammen teelt met gebruik van daglicht

  • Hof ’t Klokhuis uit Zwevegem dat biologisch fruit verwerkt tot zacht bruisend fruitsap dat in blik is verpakt

  • Omage uit Mariakerke dat een biologisch vegetarisch alternatief voor klassieke kaas op de markt brengt met enkel plantaardige grondstoffen, zoals cashewnoten en pompoenpitten

Brouwerij 3 Fonteinen wint BioVLAM voor biogranennetwerk
Uitgelicht
Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel heeft vrijdag de BioVLAM 2022 gewonnen, de prijs voor innovatieve initiatieven in de biosector. De brouwerij krijgt de prijs voor haar netwer...
25 september 2022 Lees meer

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek