Biotechbedrijf ontwikkelt ggo-appel die niet verkleurt
nieuwsEen Canadees biotechnologiebedrijf wil genetisch gemodificeerde appels op de markt brengen die niet verkleuren. Okanagan Speciality Fruits heeft aanvragen ingediend voor markttoegang in de VS en Canada. Volgens tegenstanders vragen consumenten niet om dergelijk product en dient het enkel om de levensduur in het schap te verlengen.
De ggo-appels worden niet bruin, ook niet als ze dagen op de grond liggen of als ze in stukjes zijn gesneden en blijven liggen. "De appels zijn precies zoals je ze verwacht en ze smaken ook als een normale appel", stelt directeur Neal Carter. "De voedingswaarde van onze appel is even goed of zelfs beter omdat verkleuring slecht is voor een appel."
Okanagan Speciality Fruits heeft een aanvraag ingediend bij de Food & Drug Administration in de VS. De rapporten zijn voorzien van analyses van onderzoeksinstituten, die stellen dat anti-oxidanten en het gehalte vitamine C bewaard blijven. Het bedrijf heeft ook contacten met Health Canada en de Canadese Food Inspection Agency, maar mikt eerst op een toelating in de VS.
Net als bij andere genetisch gewijzigde landbouwproducten verzetten actiegroepen zich tegen de introductie van deze appels op de markt. Tegenstanders noemen het product de ‘botox-appel’, waar geen consument op zit te wachten omdat niet zichtbaar is hoe vers of oud een appel is. Zij stellen dat de uitvinding alleen maar is bedoeld om de levensduur in het schap te verlengen.
Bron: Agrarisch Dagblad