Biologe start korteketenproject “Grassroots” in Vremde

In samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) loopt in de Boechoutse deelgemeente Vremde sinds enkele maanden een nieuw korteketenproject ‘Grassroots’. Initiatiefneemster Lien Vrijders focust er met haar project op landbouw en natuurherstel. “Produceren van voedsel gaat er hand in hand met het versterken van lokale biodiversiteit, langer water vasthouden in de grond en het opslaan van koolstof”, duidt Vrijders.

7 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 augustus 2023 16:58
Lees meer over:
Bezoek aan korte keten bedrijf Grassroots (1)

In maart lanceerde VLM een projectoproep als opwarmer voor het toekomstige landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand. Voor een perceel van 3,5 hectare in Vremde werd gezocht naar een korteketenproject. “Korte ketens passen immers helemaal in het landinrichtingsproject dat is opgebouwd rond weerbare (water)-landschappen, ontharding van de open ruimte, bosuitbreiding, landschapsconnectiviteit en -beleving en een duurzame landbouwtransitie”, aldus VLM-projectmanager Sabine Caremans.

Biologe Lien Vrijders diende haar project enkele maanden geleden in en wist de jury te overtuigen van haar ‘Grassroots-concept’. “In mijn vorige carrière was ik dagelijks bezig met het verlies aan biodiversiteit en de ecologische uitdagingen die op ons afkomen door de klimaatverandering”, vertelt Vrijders. “Maar ik merkte dat de samenleving er traag op reageert. In 2014 ben ik een praktijkgerichte landbouwopleiding bij Landwijzer gaan volgen. Zo belandde ik van achter de computer op het veld.”

Het pilootproject van Vrijders focust zich niet alleen op landbouw, maar ook op natuurherstel. “Landbouw en natuur worden nog te vaak gezien als tegenpolen. Grassroots wil bewijzen dat ze hand in hand kunnen gaan”, zegt de initiatiefneemster. Dit wil Vrijders bewerkstelligen met het aanplanten van een voedselbos. “Op ongeveer 80 procent van het perceel dat ik mag bewerken, groeit in de toekomst een voedselbos met allerlei eetbare planten”, vertelt Vrijders aan VRT NWS. “Door voeding te produceren via duurzame landbouw kunnen we ook aan natuurherstel doen. We willen koolstof uit de lucht halen, de biodiversiteit versterken, water beter vasthouden en vooral veel ruimte geven aan insecten, vogels... die hier willen komen wonen."

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos volgt de principes van een bosecosysteem, maar dan met allerlei eetbare planten. “Net zoals een gevarieerd bos vind je ook in een voedselbos de typische boslagen terug”, aldus Vrijders. “De bovenste laag zijn de kruinbomen zoals notenbomen of kastanjebomen. Een niveau lager staan de halfstambomen, die vooral fruit produceren. Daaronder komen de bessenstruiken. Helemaal beneden vind je de kruiden, en in de grond kan je ook nog wortels oogsten. Klimplanten, zoals druivenplanten, groeien tussen de verschillende lagen.”

Op het voedselbos is het nog even wachten maar op de grond teelt Vrijders wel al groenten op onder meer compostbedden die op de bodem liggen. “Die compostbedden stimuleren het bodemleven en staan toe dat er dichter op elkaar geteeld wordt, wat bijvoorbeeld een tractor overbodig maakt”, aldus de landbouwster. Aan de hand van poelen en ondiepe grachten die het water ter plekke houden, wordt ook de waterhuishouding aangepakt op het perceel.

Het project zal volgens Vrijders ook economisch rendabel zijn doordat ze haar producten via de korte keten zal verkopen. “De volgende jaren moet het project duurzaam verder ontwikkelen en een stevige basis vormen om op een alternatieve manier aan landbouw te doen”, stelt VLM. “De moeite waard om als klant te ontdekken of om inspiratie op te doen voor een eigen voedselbos.” 

Landbouwers en natuurbeheer hand in hand in Polder van Kruibeke
Uitgelicht
Dat landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan, bewijst het agrarische natuurbeheer van de Polder Van Kruibeke, een weidevogelgebied aan de Schelde, op een boogscheut van Ant...
24 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: VLM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek