BioFirst Group wint prestigieuze Global Impact Award van Trends
nieuwsWereldleider in de biologische gewasbescherming BioFirst Group, vroeger gekend als BioBest, viel maar liefst twee keer in de prijzen tijdens de Trends Impact Awards. Het Kempense bedrijf wint naast de Trends Impact Award voor Ecologie ook de Trends Global Impact Award bij de grote bedrijven. BioFirst Group begon in 1987 als hommelkwekerij en biedt vandaag een uitgebreid assortiment van biologische oplossingen voor tuinbouw en veldgewassen.
BioFirst, voorheen Biobest, wordt met de Trends Impact Awards beloond voor zijn oplossingen voor duurzame land- en tuinbouw wereldwijd. Voor het derde jaar op rij werden in Brussels Expo de Trends Impact Awards uitgereikt. Dat zijn de duurzaamheidsprijzen die Trends organiseert met PwC België en Antwerp Management School (AMS). De award-uitreiking telde twaalf winnaars in acht categorieën.
Pionier in biologische bestrijdingsmiddelen
BioFirst Group biedt wereldwijd een ruime scala aan biologische oplossingen voor de land- en tuinbouw. Het aanbod gaat van biologische bestuiving, roofmijten tot hulpinsecten. Insecten als natuurlijke bestrijders vormen efficiënte alternatieven op de gangbare gewasbeschermingsmiddelen en dragen bij aan een verminderde CO2-uitstoot en herstel van een gezonde bodem. Het bedrijf blijft groeien door zijn aanbod aan biologische bestrijdingsmiddelen te diversifiëren. Vier afdelingen, Biobest, BioWorks, Plant Products en Biotrop, bieden expertise in bestuiving, biologische gewasbescherming, biostimulanten, biofertilisatoren en gewasbeheer. De recente overname van Biotrop in Brazilië voor 530 miljoen euro versterkte het aanbod van BioFirst in de vollegrondslandbouw.

Met een sterke focus op ecologische praktijken helpt BioFirst boeren bij het verbeteren van gewasgezondheid en opbrengsten, terwijl het gebruik van chemicaliën wordt geminimaliseerd. Deze aanpak sluit aan bij de groeiende behoefte aan duurzame landbouwmethoden en oplossingen voor problemen omtrent klimaat en het verlies aan biodiversiteit. Voor deze duurzame impact ontvangt het bedrijf uit Westerlo de Trends Impact Award voor Ecologie, maar ook de Trends Global Impact Award. Die laatste prijs gaat naar bedrijven die in meerdere categorieën goed scoren en bijgevolg het meest systemisch zijn. BioFirst Group ontvangt de award bij de grote bedrijven. Met vestigingen in meer dan 50 landen heeft het bedrijf een wereldwijde impact en is het actief betrokken bij het bevorderen van biodiversiteit.
BeeOmetrics
Een andere winnaar van de Trends Impact Award voor Ecologie is BeeOdiversity. De start-up ontwikkelde het project BeeOmetrics dat gebaseerd is op de aanwezigheid van wilde bijen als bio-indicator. Daarmee kunnen de biodiversiteit en de vervuilende stoffen die het milieu beïnvloeden, worden gemeten. Het bedrijf stelt zich als doel om de problemen omtrent biodiversiteit aan te pakken. Door bijen als natuurlijke drones te gebruiken, kan de start-up de biodiversiteit meten. Aan de hand van bijenhotels (Het BeeÔtel) onderzoekt het bedrijf de bezettingsgraad van wilde bijen in de omgeving. De populatie wordt automatisch gemonitord met behulp van beeldherkenning op basis van foto’s, genomen door een smartphone. Ook de omgeving waarin de bijen fourageren wordt onder de loep genomen. Door stuifmeel te analyseren worden aanwezigheden van vervuilende stoffen uit de landbouw (pesticiden, nitraten, enzovoort) en de industrie (zoals zware metalen of PFAS) opgespoord en kan men de plantenbiodiversiteit in de regio meten.
“Het doel is verbanden te leggen tussen de bezettingsgraad van de BeeÔtels, de aanwezigheid van vervuilende stoffen uit de landbouw en de industrie, de biodiversiteit van planten en de bodem, zodat de bezettingsgraad een algemene indicator van het milieu wordt die kan worden gebruikt om advies te geven over acties en verbeteringen. Daarna kan dit systeem op grote schaal worden ingezet”, vertelt CEO van BeeOdiversity, Michaël van Cutsem in een interview met Trends. Om dat te bereiken integreert BeeOmetrics artificiële intelligentie. Het doel is om gedetailleerde milieumetingen op locatieniveau van zo’n 40 hectare te leveren.

Bron: Trends / Eigen berichtgeving