"Biobrandstof niet minder schadelijk dan benzine"
nieuwsSlechts een klein deel van de biobrandstoffen is beter voor het milieu dan benzine. Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse federale laboratoria voor materiaalkunde en technologie (Empa). “Verschillende groene brandstoffen stoten tot 30 procent minder broeikasgassen uit, maar hun productieproces veroorzaakt vaak meer schade dan fossiele brandstoffen”, klinkt het.
Ondanks een uitgebreidere dataset en meer geavanceerde onderzoeksmethoden, komt Empa in haar nieuwe studie tot dezelfde conclusies als in een vorige studie in 2007: biobrandstoffen zijn niet beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen, omdat ze tijdens hun productie, door het gebruik van meststoffen, een negatieve invloed hebben op bodem en water. Bovendien veroorzaakt de ontbossing van het regenwoud, die vaak gepaard gaat met de productie van biobrandstoffen, volgens de nieuwe studie meer broeikasgassen dan fossiele brandstoffen. Dit werd in 2007 niet onderzocht.
Slechts een klein aantal biobrandstoffen is hierdoor effectief beter voor het milieu dan benzine. Biogas gemaakt van restmaterie of afval, kan tot de helft minder schadelijk zijn dan fossiele brandstoffen. Ook het gebruik van stro, groenafval en resthout is beter, maar enkel wanneer de biodiversiteit of de vruchtbaarheid van de bodem niet worden aangetast. Biobrandstoffen op basis van ethanol zijn bovendien beter dan biobrandstoffen op basis van olie.
Een voorbeeld van een manier waarop biobrandstoffen positief kunnen bijdragen tot het milieu, is door verhoging van het koolstofgehalte in de bodem. Dit is volgens Empa het geval bij palmolieplantages op braakliggend grasland in Colombia, of bij jatrophaplantages in India en Oost-Afrika, waar verlaten land op die manier opnieuw bebouwbaar wordt.
“Desondanks kunnen palmolie of jatropha niet als wonderplanten worden beschouwd, gezien hun invloed op het milieu sterk afhankelijk is van de manier waarop ze ter plaatse geproduceerd worden en van de functie die de betrokken grond voordien vervulde”, nuanceert Empa meteen. “Dit geldt trouwens voor elke biobrandstof: alles hangt af van de gevolgde productiemethode en de gebruikte technologieën. Elke biobrandstof moet met andere woorden apart worden onderzocht.”
De studie werd uitgevoerd in samenwerking met het onderzoekstation Agroscoop Reckenholz-Tänikon (ART) en het Instituut Paul Scherrer (PSI), in opdracht van het Zwitserse Department of Energie (BFA).
Meer info: Most biofuels are not ‘green’
Bron: Belga/eigen verslaggeving