header.home link

Bio zoekt Boer wil meer inzicht in cijfers van bedrijven in omschakeling

Het gebrek aan bedrijfseconomische cijfers vormt vandaag vaak een drempel voor landbouwers om hun bedrijf om te schakelen naar biologische productie. Om daar verandering in te brengen, is Bio zoekt Boer op zoek naar landbouwers in omschakeling die aan de slag willen met hun cijfers. Het wil deze landbouwers ook samenbrengen in een lerend netwerk.

13 december 2021  – Laatste update 14 december 2021 11:50
Lees meer over:
varken-bio-big-stal-biovarken-1250

Landbouwers die hun bedrijf willen omschakelen naar bio doorlopen vaak eerst een lange oriënterende fase. “Ze zoeken naar informatie, technieken, afzet, bedrijfseconomische gegevens, enz.”, aldus Sander Van Haver van Bio zoekt Boer, de organisatie die landbouwers helpt bij die omschakeling. “We ervaren echter dat het gebrek aan bedrijfseconomische cijfers vaak een drempel vormt voor omschakeling. Dit zorgt ervoor dat omschakelaars soms blindvaren in een toch wel nieuwe en onbekende sector en markt.”

Om daar verandering in te brengen, start Bio zoekt Boer met een nieuw project: ‘Berekend omschakelen naar bio’. “In dit project gaan we omschakelaars die aan de slag willen gaan met hun cijfers, per sector samenbrengen”, legt zijn collega Eveline Driesen uit. “Zij krijgen gedurende twee jaar de kans om gratis een bedrijfseconomische boekhouding van hun bedrijf bij te houden.”

We ervaren dat het gebrek aan bedrijfseconomische cijfers vaak een drempel vormt voor omschakeling. Dit zorgt ervoor dat omschakelaars soms blindvaren in een toch wel nieuwe en onbekende sector en markt

Bio zoekt Boer

Bijkomend worden de deelnemende omschakelaars samengebracht in een lerend netwerk. Het gaat om vier tot vijf telers uit dezelfde sectoren en met dezelfde teelten. Zij komen vier keer per jaar samen om hun bedrijfseconomische cijfers te bespreken. “Het is de bedoeling dat we op basis van deze bijeenkomsten overzichten gaan maken van de belangrijkste kengetallen”, vertelt Driesen. Deze kunnen andere omschakelaars nadien helpen om doordachte keuzes te maken.

Bio zoekt Boer is nog steeds op zoek naar landbouwbedrijven die in omschakeling zijn of die het komende jaar de switch willen maken en die hun cijfers willen delen in zo’n lerend netwerk. “Bijkomend voordeel is dat je in contact komt met collega-landbouwers in dezelfde situatie. Er wordt telkens bij een landbouwer thuis vergaderd en het wordt gekoppeld aan een rondleiding op het bedrijf. Op die manier krijg je niet alleen zicht op elkaars cijfers, maar ook op elkaars werkmethode”, klinkt het.

Interesse om deel te nemen aan het project? Contacteer Sander Van Haver via sander.van.haver@biozoektboer.be of 016 28 61 34.

Bio zoekt Boer is, net als Bio zoekt Keten, een gemeenschappelijk initiatief van Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en BioForum en wordt financieel gesteund door de Vlaamse overheid.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek