“Bio-economie verankeren in Vlaanderen”

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw Hilde Crevits heeft haar beleidsplan bio-economie voorgesteld. “Het plan legt de nadruk op onderzoek, innovatie én samenwerking tussen industrie en landbouw”, aldus de minister. In totaal wordt hiervoor 10 miljoen euro voorzien. “We moeten de sprong voorwaarts maken en van proefprojecten een breed gedragen beleid maken. Hiermee zetten we weer een stap in de duurzame relance.”

18 januari 2021  – Laatste update 18 januari 2021 17:47
Lees meer over:

Met het relanceplan Vlaamse Veerkracht kiest de Vlaamse regering resoluut voor duurzame innovatie en de overgang naar een circulaire economie. Een belangrijk onderdeel van de circulaire economie is bio-economie, het hergebruiken of omzetten van  biomassa en biologisch afval. Heel wat producten worden nu nog gemaakt met fossiele brandstoffen als basis, denk maar aan geneesmiddelen, kleurstoffen voor kledij en verf of plastieken bekers.

Bio-economie hergebruikt, of zet biomassa en biologisch afval om in, chemicaliën of grondstoffen. Die grondstoffen vormen dan de basis voor onder andere voedsel, diervoeder, bio-energie, textiel of geneesmiddelen. Op die manier omvat bio-economie grote delen van onze economie, denk maar aan landbouw en de voedingsindustrie, maar ook de farmasector, chemie, bouw en energieproductie.

Om onze economie circulair te maken, moeten we de bio-economie uit  de proefprojecten halen en een breed beleid voeren

Hilde Crevits - Vlaams minister van Economie en Innovatie (CD&V)

“Tomatenloof gebruiken om bouwmaterialen te maken,  voedingsafval herwerken tot cosmetica of biomassa als grondstof voor plastieken bekers: het zijn maar enkele voorbeelden van het hergebruik of omzetten van biomassa en biologisch afval tot bruikbare producten”, reageert minister Hilde Crevits. “Om onze economie circulair te maken, moeten we de bio-economie uit  de proefprojecten halen en een breed beleid voeren.” 

Innovatie en samenwerking

Minister Crevits heeft daarom het beleidsplan bio-economie uitgewerkt. Het plan bevat drie krachtlijnen: onderzoek, innovatie en nauwere samenwerking tussen industrie en landbouw stimuleren. “Het is juist in innovatieve samenwerkingen tussen deze sectoren dat er nog veel potentieel is voor nieuwe duurzame activiteiten”, aldus de minister. “Zo kan bijvoorbeeld uit voedingsafval van catering, supermarkten en land- en tuinbouw grondstof voor cosmetica producten worden gemaakt.”

Om de acties binnen het bio-economie beleidsplan te structureren, wordt het veld vorm gegeven rond 4 thema’s

  1. Innovatieve biomassaproductie: het zoeken naar nieuwe teelten en verhogen van opbrengsten. Bijvoorbeeld planten zoals de rubberpaardenbloem gebruiken als alternatief voor rubber.

  2. Synthetische biologie en biologische prospectie: bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren gebruiken om chitine te maken, een grondstof voor medicijnen.

  3. Technologische transformatie van biomassa en reststromen: bijvoorbeeld biomassa gebruiken om bio-afbreekbare bekers te ontwikkelen.

  4. Technologie voor nieuwe waardeketens: bestaande afvalstromen beter zuiveren om nog meer bruikbare stoffen uit te halen.

Op het lijf geschreven van Vlaanderen

Volgens Crevits heeft Vlaanderen enkele unieke troeven om een duurzame bio-economie te realiseren. “De Vlaamse onderzoekswereld is erg sterk in domeinen zoals biotechnologie, voeding, materiaaltechnologie, en chemie”, klinkt het. “Deze jarenlange specialisatie heeft geleid tot een grote betrokkenheid van het bedrijfsleven en heeft ook de ontwikkeling ondersteund van lokale gespecialiseerde clusters. Ook de langetermijnstrategieën van de Vlaamse havens ondersteunen de ontwikkeling van biogebaseerde industrie.”

Vlaanderen beschikt verder over een unieke concentratie aan kwaliteitsvolle infrastructuur en we kunnen rekenen op bedrijven, actief in de bio-economie, die tot de wereldtop behoren. “Ook in de Vlaamse landbouwsector zijn veel innovatieve landbouwers bezig samen met lokale partners om nieuwe technologieën of waardeketens op te zetten”, gaat de minister verder. “Een groeiende bio-economie creëert ook de mogelijkheid om nieuwe activiteiten en inkomstenstromen op te bouwen voor de Vlaamse landbouwers en bij uitbreiding de hele agrovoedingssector.”

Onderzoeksagenda bio-economie

Met dit nieuwe beleidsplan wil minister Crevits biomassa beter benutten én meer biomassa benutten. “De toepassingen die nu al bestaan, tonen de mogelijkheden van bio-economie aan, maar moeten in een breder beleid worden opgenomen en uit de fase van proefproject komen”, reageert de minister.

“Samen met de onderzoekswereld stellen we een Vlaamse onderzoeksagenda voor bio-economie op”, klinkt het. “Op die manier wordt het onderzoeksveld gestructureerd en zorgen we voor een betere samenhang en -werking tussen verschillende lopende onderzoeken.” Crevits trekt hiervoor 3 miljoen euro uit om dit onderzoek gericht te versterken in de toekomst.

Om de samenwerking tussen industrie en landbouw te versterken zullen gespecialiseerde VLAIO-bedrijfsadviseurs aangetrokken worden

Hilde Crevits - Vlaams minister van Economie, Landbouw en Innovatie

Om innovatie te stimuleren wordt ook een extra budget voorzien van 3,5 miljoen euro. Hiermee wil Vlaanderen clusterprojecten tussen de onderzoekswereld en verschillende private sectoren ondersteunen, om zo de onderzoeksresultaten sneller te valoriseren in een duurzame en economische meerwaarde voor Vlaanderen. Daarnaast werkt VLAIO een voorstel uit om start-ups en kmo's makkelijker toegang te geven tot de unieke en kwaliteitsvolle pilootinfrastructuur die Vlaanderen al heeft. Ook hiervoor wordt een bijkomend budget van 3,5 miljoen euro vrijgemaakt.

“Om de samenwerking tussen industrie en landbouw te versterken zullen gespecialiseerde VLAIO-bedrijfsadviseurs aangetrokken worden”, zegt minister Hilde Crevits. “Zij zullen innovatieve samenwerkingen van start-ups en kmo’s met actoren uit de land- en tuinbouw ondersteunen. Zij zullen ook het aanbod van relevante Vlaamse kennispartners binnen het thema bio-economie in kaart houden en bedrijven gericht in contact brengen met voor hen relevante kennis.”

Tot slot zal ook ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) een ondersteuningsplatform oprichten om biogebaseerde technologie te verspreiden onder bedrijven en nieuwe waardeketens tussen industrie en land- en tuinbouwers te ontwikkelen.

Sterke focus op ondersteunen van KMO's

“Bio-economie is een belangrijke pijler in de duurzame relanceplannen van de Vlaamse regering”, besluit minister Crevits. “Het is een cruciale schakel om de Vlaamse economie koolstofneutraal te maken, door nieuwe biogebaseerde alternatieven met een minimale klimaatimpact te ontwikkelen als alternatief voor producten op basis van fossiele grondstoffen. Voor dit impulsprogramma willen we vooral onze lokale economie weerbaar en sterker maken. Daarom is er gekozen om een grote focus te leggen op het ondersteunen van kmo's in de industrie, en innovatieve spelers in de landbouw- en tuinbouwsector.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek