Binnenkort slachthuis op wielen in Nederland?

nieuws
Wageningen UR onderzoekt de praktische haalbaarheid van mobiele slachterijen voor veehouders met thuisverkoop.
19 augustus 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16

Wageningen UR onderzoekt de praktische haalbaarheid van mobiele slachterijen waarop producenten van streek- en hoeveproducten met thuisverkoop beroep kunnen doen. Volgens onderzoeker Bert Lambooij (Livestock Sciences) is dit haalbaar, mits het om een unit gaat waar alleen geslacht wordt en niet verwerkt. “Het koelen, uitbenen en versnijden moet elders gebeuren”, stelt hij.

Onderzoeker Lambooij van Livestock Sciences van Wageningen UR heeft een inventaris opgesteld van de praktische mogelijkheden van slachten op locatie. Daaruit blijkt dat een volledige slachterij op wielen, waarbij het vlees ook verwerkt wordt, waarschijnlijk onhaalbaar is. Wat volgens Lambooij daarentegen wel haalbaar is, is een unit waarin de dieren alleen geslacht worden en verbloed, waarna de karkassen elders worden verwerkt.

“Een mobiele slachterij zou interessant zijn voor producenten van hoeve- en streekproducten die aan thuisverkoop doen, omdat zij de laatste jaren geconfronteerd worden met het verdwijnen van kleine slachterijen dichtbij de boerderij, waarvan zij sterk afhankelijk zijn”, luidt het. “Zij kunnen immers niet terecht bij grote slachthuizen, want die slachten niet graag kleine aantallen dieren om ze vervolgens apart te houden.”

Daarenboven is het slachten op locatie bevorderlijk voor het dierenwelzijn. De dieren moeten niet vervoerd worden, wat de hoeveelheid stress aanzienlijk verminderd. Omwille van diezelfde reden zou ook de kwaliteit van het vlees beter zijn. Het Nederlandse ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) heeft budget vrijgemaakt voor vervolgonderzoek.

Meer info: lees hier het onderzoeksrapport

Bron: agd.media/eigen verslaggeving

In samenwerking met: agd.media

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek