Binnenkort agrobots op Vlaamse velden?

Het prototype van de CIMAT-agrorobot waar zowel Vlaamse en Nederlandse partners gedurende 3 jaar aan meewerkten is klaar. De robot is multi-inzetbaar in meerdere teelten en volledig autonoom. Zo kunnen bestaande werktuigen gemakkelijk geautomatiseerd worden.

27 oktober 2022  – Laatste update 27 oktober 2022 18:30
Lees meer over:
robotcimatprecisielandbouw-Inagro-1250

De grootste troef van de robot is zijn multi-inzetbaarheid. Het prototype is een werktuigendrager met drie driepuntshefinrichtingen. Zo kunnen landbouwers één of meerdere werktuigen bevestigen en tegelijk aan het werk zetten. Dankzij een instelbare werkbreedte is het platform in meerdere teelten inzetbaar. Ook is de robot autonoom, zowel bij de navigatie als bij de uitvoering van taken.

“Het modulaire systeem van de CIMAT-robot is een grote troef”, zegt Steven Vanhoucke, medeconstructeur en zaakvoerder bij Vanhoucke Machine Engineering. “De robot is flexibel dankzij de koppeling met verschillende gangbare landbouwwerktuigen, maar ook de elektrische aandrijving biedt veel voordelen. Je bent veel minder afhankelijk van randvoorwaarden, zoals aandrijfassen of differentieel bij mechanische aandrijving. Er is ook een unieke vierwielsturing. Het prototype heeft veel potentieel.”

“Velden vol robots”

Tijdens het CIMAT-slotevenement in Zedelgem gingen de ontwikkelaars, een teler die de robot testte en een producent van landbouwmachines in gesprek over het huidige concept van het prototype en de toekomst ervan. "Zelfrijdende robots zijn de toekomst. Het zal geen 30 jaar meer duren vooraleer we velden vol robots zien", vertelde Léon Coenders, boomteler uit Nederland die de CIMAT-robot meermaals testte.

“Als wij kunnen aantonen dat een machine werkt en betrouwbaar is, dan volgt de landbouwer”, vult Paul Snauwaert, verantwoordelijke voor nieuwe technologieën en innovatie bij CNHi, aan. “Voor ons is het belangrijk dat we een concept zo breed mogelijk uitrollen. Dan kunnen we de machine in grote oplage bouwen en zo de productiekost drukken. Het basisconcept van CIMAT is voor ons als constructeur zeer waardevol, zeker omdat de teler betrokken was bij het ontwerp en de veldtesten.”

Verdere optimalisatie

Het robotplatform blijft bij ILVO voor verdere optimalisatie. Die vervolgstappen zijn nodig voor een bredere inzetbaarheid en vermarkting. Zo wordt er verder gewerkt aan de spoorverbreding, het hefsysteem, de veiligheid en de software. De robot blijft dus verder evolueren.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek