Bijenvriendelijk biopesticide in de pijplijn
nieuwsOnderzoekers gaan de effectiviteit na van een nieuwe biopesticide dat gemaakt is van spinnengif en proteïnen van sneeuwklokjes. Het gewasbeschermingsmiddel bestrijdt volgens de eerste testen verschillende insecten die schadelijk zijn voor gewassen, zonder daarbij ook bestuivende insecten zoals bijen te schaden. Zelfs bij hogere dosissen dan de insecten in het veld zouden kunnen tegenkomen, worden de zintuigen van de bijen niet aangetast.
Worden de gewasbeschermingsmiddelen van de toekomst gemaakt van spinnengif en sneeuwklokjes? Het zou kunnen, want uit onderzoek blijkt dat de combinatie van beide stoffen planten een effectieve bescherming biedt tegen verschillende ongewenste insecten. Tijdens het onderzoek werd de biopesticide vergeleken met gewasbeschermingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten. Bij de bijen die in contact gebracht werden met een oplossing die neonicotinoïden bevat, was de sterftegraad een heel stuk hoger.
De helft van de honingbijen overleefde het neonicotinoïdenmengsel niet bij een dosis van 8,95 milligram per bij. Bij de biopesticide werd de exacte dodelijke dosis niet vastgesteld, maar dat het om meer dan 100 milligram gaat is alvast zeker. Ook de larven van de honingbijen ondervonden geen last van de biopesticide. Verder voerden de onderzoekers tests uit om na te gaan hoe de bijen eraan toe zouden zijn bij een langdurige blootstelling aan het experimentele gewasbeschermingsmiddel. Ook hieruit bleek dat de honingbijen weinig of geen hinder ondervinden van het biopesticide.
Bron: Science for Environment Policy
Beeld: Wikimedia Commons - Leibnitz2610