Bijen sterven bij bosjes door varroa destructor
nieuwsAan de Amerikaanse westkust is afgelopen drie seizoenen naar schatting 60 procent van de commerciële bijenkolonies weggevaagd, aan de oostkust zelfs 70 procent. Professor Jacobs: "Voor Belgische imkers was afgelopen weekend het tel-moment van de waarheid: voor het eerst warmer dan 12 graden, dan maken bijen hun eerste 'reinigingsvlucht' na een winter in de kast. Het aantal overlevers viel tegen. Oorzaak is een mijtje van 1,5 millimeter - zo groot als een hoofdluis - dat je met het blote oog over de bijen ziet kruipen. Ze dook voor het eerst in België op in 1983 en verovert de wereld. Bijen verzwakken door hun beten én door de dodelijke virusziekten die ze overdragen".
Volgens Jacobs kan het belang van het fenomeen niet overschat worden: "In de mondiale rangschikking van economisch belangrijkste 'landbouwdieren' staan bijen op de tweede plaats. Enkel runderen brengen nog meer geld op. Bijen zijn economisch belangrijker dan varkens of kippen". Een fikse bijensterfte zou volgens de professor een derde van de mondiale landbouwproductie kunnen treffen. 90 belangrijke oogsten - van fruit tot sojabonen, ajuinen, wortels, pompoenen, cacao, katoen, koffie en zonnebloemolie - zouden in gevaar komen.
Jacobs: "Dat 5 à 10 procent van de bijen sterft, is normaal. Vanaf 20 procent is het abnormaal. Mijn eigen vaststelling van 30 à 40 procent is dan ook alarmerend. Al zal het sterftecijfer verschillen van kweker tot kweker". Hoezo? "Omdat honing onder de strenge voedingswet valt, mogen imkers in principe geen medicatie gebruiken. Verdampt mierenzuur doodt 70 procent van de mijten en kost maar 3 euro per liter, maar het is verboden. Begin februari vergaderden we met het ministerie. Dat erkent het probleem, maar moet nu ook heel snel maatregelen nemen".(KS)
Bron: Het Laatste Nieuws