Bieteninstituut verwacht recordopbrengst suikerbieten

Het Koninklijk Belgisch Instituut ter Verbetering van de Biet (KBIVB) verwacht een nieuwe recordopbrengst van de suikerbietenteelt in ons land. Uit analyses blijkt dat de opbrengst momenteel vergelijkbaar is met diegene die men normaal twee maanden later registreert. De huidige suikerproductie ligt met meer dan 9 ton per ha liefst 40 procent hoger dan normaal op dit tijdstip.
17 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Het Koninklijk Belgisch Instituut ter Verbetering van de Biet (KBIVB) verwacht een nieuwe recordopbrengst van de suikerbietenteelt in ons land. Uit analyses blijkt dat de opbrengst momenteel vergelijkbaar is met diegene die men normaal twee maanden later registreert. De huidige suikerproductie ligt met meer dan 9 ton per ha liefst 40 procent hoger dan normaal op dit tijdstip.

"Men bereikt nu al een opbrengst van 59 ton bieten per hectare. Het suikergehalte bedraagt 17 procent. De afgelopen tien jaar was dit op hetzelfde tijdstip gemiddeld 45 ton en 14,3 procent. De stijging kan natuurlijk niet geëxtrapoleerd worden naar de definitieve opbrengsten voor 2009. Ik verwacht een uiteindelijk tonnage van 72 a 73 ton en een suikergehalte van 18 procent, tegenover respectievelijk 68 ton en 17 procent normaal", aldus directeur Jean-François Misonne.

De bietencampagen start normaliter in de tweede helft van september. Als redenen voor de goede opbrengst dit jaar verwijst Misonne naar de optimale weersomstandigheden, de vroege zaai en het beperkte aantal parasieten. "Ondanks het feit dat er hoe langer hoe minder producten en meststoffen gebruikt worden, gaan de resultaten over de jaren heen in stijgende lijn. Dit is vooreerst te danken aan het feit dat de bietenvariëteiten steeds beter worden, minder gevoelig voor ziekten en rijker aan suiker", luidt het.

Door de vermindering van het areaal omwille van de EU-reglementering is ook de gemiddelde kwaliteit van de gronden verbeterd. Het wordt ook steeds warmer, wat de suikerbieten eveneens ten goede komt. "Internationaal zitten we vaak in de top drie. Dit jaar worden we misschien zelfs nummer één", besluit Misonne. De vorige recordopbrengst dateert van 2003.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek