Bestaan seizoensgroenten en -fruit nog?
nieuwsNu de lente in het land is, hebben heel wat consumenten zin in typische zomergroenten en -fruit, zoals tomaten, aardbeien of asperges. Maar zijn deze producten nog zo seizoensgebonden? Volgens professor tuinbouwplantenteelt aan de UGent Marie-Christine Van Labeke zijn we er via onderzoek in geslaagd om het oogstseizoen van groenten en fruit steeds meer te vervroegen en te rekken.
“Een goed voorbeeld van een echte seizoensgroente is de asperge. We hebben het oogstseizoen wel weten rekken, maar de groente het hele jaar door telen, is niet aan de orde”, aldus Van Labeke. Volgens de kalender met seizoensgroenten staan asperges op het menu in mei en juni, nochtans werden de eerste asperges al op 4 februari geveild.
Bij de teelt van asperges is de bodemtemperatuur van belang. “De duurste manier om die te sturen, zijn serres. Maar ook in volle grond, wat de belangrijkste productiemethode is, kunnen we ingrijpen”, legt de professor uit. Dat kan onder meer door verwarmingsbuizen in de grond te trekken of door plastic op de grond te leggen. “Zwarte plastic zal zorgen voor een snellere opwarming van de bodem waardoor er vroeger kan worden geoogst, terwijl witte plastic het groeiproces vertraagt omdat het zonlicht afstoot.”
“Technisch gezien kan er veel, maar het moet ook economisch mogelijk zijn”, beweert Harry Deckers uit Meerle, de aspergeteler die op 4 februari de eerste asperges op de markt bracht. “Als de olieprijzen zo hoog blijven, zal ik volgend jaar geen asperges hebben op 4 februari.” De groente het hele jaar door telen, zit er voorlopig niet in. Op de langste dag van het jaar, 24 juni, wordt er gestopt met oogsten. Dan groeit de stengel door tot boven het aspergebed en wordt hij groen. Dat is nodig om energie op te doen om het volgende jaar weer asperges te kunnen oogsten.
Aardbeien zijn dan weer een ander verhaal. Zij kunnen wel bijna het hele jaar door geteeld worden. “Dat komt omdat we de aardbeiplant ondertussen zo goed kennen”, aldus professor Van Labeke. “Door aardbeiplanten in de ijskast te stockeren en ze met regelmatige tussenpozen uit te planten, kunnen ze maanden aan een stuk geoogst worden. De eerste aanvoer wordt aangeplant in serres, daarna gaat het naar tunnels en nog later naar buiten. In augustus en september gaat het weer richting tunnels en we eindigen opnieuw in serres.”
Van Labeke vindt het concept ‘seizoensgroenten en -fruit’ nochtans niet helemaal achterhaald. “In de zomer smaakt zomerfruit doorgaans beter. Dat heeft te maken met de lichtintensiteit die zorgt voor de aanmaak van suikers. Die lichtintensiteit zouden we in principe ook kunstmatig kunnen bijsturen, maar dat is voorlopig economisch niet rendabel voor kwekers”, besluit ze.
Bron: De Morgen