"Besmet voedsel ook heel gevaarlijk voor volwassenen"

Miljoenen volwassenen over de hele wereld sterven jaarlijks als gevolg van ziektekiemen en toxines in hun voedsel. Uit nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat ziekten als gevolg van onveilig voedsel veel dodelijker zijn dan het VN-agentschap tot hiertoe vermoedde. Een betere aanpak zou vele levens kunnen redden in arme landen.
9 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Miljoenen volwassenen over de hele wereld sterven jaarlijks als gevolg van ziektekiemen en toxines in hun voedsel. Uit nieuwe gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat ziekten als gevolg van onveilig voedsel veel dodelijker zijn dan het VN-agentschap tot hiertoe vermoedde. Een betere aanpak zou vele levens kunnen redden in ontwikkelingslanden.

Onderzoek wijst erop dat besmet voedsel in Zuidoost-Azië en Afrika jaarlijks verantwoordelijk is voor 1,2 miljoen overlijdens in de bevolkingscategorie van vijf jaar en ouder. Dat cijfer ligt drie keer hoger dan de WHO ingeschat had voor de hele planeet. "De nieuwe data bezorgen ons een beeld waarover we voorheen nooit beschikten", zegt Jorgen Schlundt, directeur voedselveiligheid van de WHO, in een interview met het persagentschap Reuters.

Aandoeningen die gelinkt zijn aan besmet voedsel en water werden lang beschouwd als een belangrijke bedreiging voor jonge kinderen, die van nature erg vatbaar zijn voor snelle dehydratie. De gevaren voor volwassenen werden onderschat, geeft Schlundt toe. Experts op het vlak van voedselveiligheid gaan nu uitvissen in welke mate ziekteverwekkers zoals salmonella, listeria en E.Coli de volwassen populatie teisteren in de Arabische wereld, Latijns-Amerika en elders in Azië, met inbegrip van China.

Schlundt wijst erop dat de globalisering van het voedselaanbod en moderne productietechnieken ertoe bijdragen dat sommige pathogenen zich steeds sterker manifesteren. "Sommige problemen zijn groter geworden als gevolg van de manier waarop we voedsel produceren", zegt hij. Gezondheidswerkers in ontwikkelingslanden zijn dikwijls veel minder goed uitgerust dan hun collega's in de westerse wereld om de impact van onveilig voedsel in te dijken.

"We weten dat de veiligheidsrisico's niet bij alle voedingsproducten identiek zijn. Dus komt het erop aan om de inspanningen beter te focussen op de potentiële gevaren", aldus Schlundt. "Daarnaast is het ook belangrijk dat consumenten de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om voedselbesmettingen in hun keuken te voorkomen. En gezondheidswerkers moeten leren dat symptomen zoals diarree ook bij volwassenen ernstig moeten genomen worden".

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek