nieuws

Belpotato.be int vanaf dit jaar verplichte bijdrage bij leden

nieuws

De brancheorganisatie van de aardappelsector Belpotato.be zal vanaf dit jaar een bijdrage innen. “De huidige financieringsmiddelen hebben de limiet bereikt om onze taken te kunnen voortzetten", luidt het. "Taken die gezien de snelle evolutie van de wetgeving en eisen die worden gesteld, noodzakelijk zijn.”

27 juni 2024 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Belpotato.be verenigt de Belgische aardappelproducenten, handelaars en verwerkers. De brancheorganisatie werd vier jaar geleden opgericht door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenbond, Belgapom, de Waalse aardappelorganisatie Fiwap en de Waalse landbouworganisatie FWA. Als doel moet Belpotato.be de aardappelsector duurzaam ontwikkelen, zowel technisch, economisch en ecologisch, voor alles betrokken spelers in de keten. “Dit is een goedwerkend orgaan waarin zowel de telers als de verwerkers zaken op tafel kunnen leggen. Als er geschillen zijn, gaan we in overleg met elkaar. We hebben zo al veel mooie resultaten kunnen boeken”, duidt Mark Wulfrancke van ABS.

Hij haalt enkele van de realisaties aan zoals de ‘Gedragscode voor het opmaken van contracten in de aardappelsector’. De gedragscode werd in 2021 door alle partners van Belpotato.be ondertekend en draagt er onder meer toe bij om de relatie tussen producent en koper in evenwicht te houden. "Binnen de organisatie zijn we trouwens bezig met de actualisatie van die code, dit zal er binnenkort aankomen", voegt Wulfrancke eraan toe.

Ook op het conto van de brancheorganisatie te schrijven: de handleiding ‘Evaluatie van de pootgoedkwaliteit’, met aanbevelingen voor de opslag en voorbereiding van het pootgoed voor het planten. “Ook ons gezamenlijk optreden naar de overheid mag niet vergeten worden”, gaat Wulfrancke verder. “De sector heeft zichzelf binnen Belpotato.be gevonden. Vroeger zag je partners van de aardappelsector wel eens al vechtend over straat rollen. Maar ik denk niet dat er iemand nog naar die tijd terug wil. Er zijn zeker nog veel werkpunten, en daar werken we samen constructief verder aan. Maar de tijd van de vele klachten over bijvoorbeeld een oneerlijke machtsverhouding ligt achter ons.”

Met de vele resultaten die Belpotato.be al heeft geboekt in het verleden, hoopt de brancheorganisatie haar nut te hebben bewezen want vanaf dit jaar start de organisatie met bijdragen te innen bij de belanghebbenden. Sinds de oprichting in 2020 opereert Belpotato.be dankzij een inbreng van fondsen en een renteloze lening van zijn oprichtende leden, aangevuld met een banklening en een kleine subsidie van de FOD Economie. Maar deze financieringsmethoden zouden nu hun limiet bereikt hebben. “Het is essentieel dat Belpotato.be vanaf 2024 over een autonoom en stabiel structurele financiering beschikt om zijn activiteiten ten voordele van de aardappelsector te kunnen voortzetten en op lange termijn nieuwe acties te kunnen ondernemen”, luidt het. “De taken die noodzakelijk zijn geworden, gezien de snelle evolutie van de wetgeving en eisen die worden gesteld aan de landbouw- en agrovoedingssector, worden door de overheden steeds vaker naar de desbetreffende sectoren gedelegeerd. Denk hierbij aan sectortoezicht, -ontwikkeling, -informatie en interprofessioneel overleg. Dit laatste vereist permanente middelen, zowel op het gebied van personeelsbeleid als van operationele kosten.”

Vroeger zag je kopers en producenten wel eens al vechtend over straat rollen. Ondertussen heeft de sector zichzelf binnen Belpotato.be gevonden

Mark Wulfrancke - Beleidsmedewerker ABS

Verplichte bijdrage

Elke belanghebbende wordt daarom nu opgelegd om jaarlijks bij te dragen. Daarbij zal de bijdrage van de aardappelleverancier hetzelfde zijn als die van de kopers (handel of verwerkingsindustrie) om de gelijkwaardigheid van alle partners te behouden binnen de organisatie. Belpotato.be is trouwens niet de eerste brancheorganisatie die inningen vordert, onder meer Belpork en de brancheorganisatie voor vlas en hennep doen dit ook al.

De aardappeltelers zullen de keuze krijgen om een forfaitaire bijdrage te doen of een bijdrage gebaseerd op het aardappelareaal. Deze laatste keuze zal berekend worden via het aangegeven areaal in de GLB-aangifte, indien de landbouwer daarvoor toestemming gegeven heeft. Voor percelen die worden gehuurd, maar in de GLB-aangifte zitten van de verhurende landbouwer, zal de factuur bij de verhurende landbouwer terecht komen. De verhuurder heeft altijd het recht om de factuur te vorderen bij de huurder.

Indien de teler voor de bijdrage kiest die gebaseerd is op het areaal, zal een basisbedrag van 15 euro aangerekend worden en één euro per hectare. De eerste vijf hectare worden niet meegerekend. Als de oppervlaktes niet gebruikt mogen worden, zal het forfaitaire bedrag van 150 euro aangerekend worden in combinatie met ook het basisbedrag van 15 euro. De bijdrage van de kopers zal worden geïnd via Belgapom en Fiwap, in de vorm van een jaarlijkse bijdrage. Deze bijdrage zal dan gelijk zijn aan de totale bijdrage van alle aardappeltelers samen.

Deze heffing is niet de enige bijdrage die wordt geïnd bij de aardappelteler. Zo moeten ze ook nog een verplichte bijdrage betalen aan VLAM en het voedselagentschap FAVV. Op het feit dat er nu nog een heffing bijkomt, is nog niet zo heel veel reactie op gekomen, zegt Wulfrancke. “Het was eigenlijk al van bij de oprichting van de organisatie vastgelegd dat we eerst effectieve resultaten moesten boeken voor we een bijdrage gingen innen bij onze leden. Deze zijn ondertussen wel al gemaakt", aldus Wulfrancke. "Ik denk dat velen dat ook weten en inzien hoe belangrijk een sterke brancheorganisatie is, zeker met alle uitdagingen die nog voor de deur staan.”

Opkomstproblemen

De verlenging voor de melding van opkomstproblemen bij de producenten, is zo'n voorbeeld van een effectief resultaat van de organisatie. Het plantseizoen werd dit jaar enorm vertraagd door de extreme weersomstandigheden. Daarbovenop werden sommige aardappeltelers geconfronteerd met pootgoed van mindere kwaliteit. “Elk van deze twee redenen en soms zelfs de combinatie de twee, heeft op heel wat velden voor opkomstproblemen gezorgd”, meldt Belpotato.be dat aanraadt om de velden goed op te volgen en alle opkomstproblemen onmiddellijk te bespreken met zowel de aanbieder van het pootgoed en de afnemer van de aardappelen.

De eerder vernoemde gedragscode voorziet dat opkomstproblemen voor aardappelen geplant na 5 mei kunnen gemeld worden tot 30 juni. Maar omwille van de extreem late plantdatum op sommige percelen werd tijdens het brancheoverleg een akkoord bereikt om deze melding te verlengen. “Voor aardappelen geplant na 5 juni wordt de melding van opkomstproblemen nu toegelaten tot 31 juli”, meldt Belpotato.be. “De verschillende partijen in het brancheoverleg vragen hun leden om zich constructief op te stellen om de individuele opkomstmoeilijkheden binnen elke contractuele relatie te bespreken en goede oplossingen voor beide partijen te vinden.”

Op vraag van het bestuursorgaan van Belpotato.be zal de werkgroep pootgoed ook samenkomen om zowel knelpunten op korte termijn aan te pakken als oplossingen te zoeken voor de uitdagingen op de lange termijn over en voor de beschikbaarheid van Belgisch pootgoed.

Aardappeltelers worden moedeloos: “Nog maar een derde geplant en morgen weer regen”
Uitgelicht
De weergoden blijven de Vlaamse aardappeltelers parten spelen. Vooral in de Kempen is een groot deel van het areaal nog niet gepoot. In veel andere delen van Vlaanderen z...
17 juni 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek