header.home link

BelOrta aan Brouns: "Telers geconfronteerd met gigantische uitdagingen"

Vrijdagochtend ontving groenten- en fruitcoöperatie BelOrta Vlaams Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) voor een werkbezoek. De sector wordt geconfronteerd met grote uitdagingen zoals de enorme stijging van de energiefactuur en inputkosten, onzekere wetgeving en de beschikbaarheid van voldoende water.

22 augustus 2022  – Laatste update 22 augustus 2022 18:38
Lees meer over:
belorta

Vorige week vrijdag bracht Vlaams Minister van Landbouw Jo Brouns een werkbezoek aan coöperatie BelOrta. BelOrta werkt met 950 lokale producenten die jaarlijks meer dan 500.000 ton verse groenten en fruit telen, verdeeld over meer dan 170 producten en in biologische als gangbare productie. BelOrta exporteert de verse groenten en fruit naar 75 landen wereldwijd.

“Ik heb zelf kunnen vaststellen welke belangrijke rol coöperaties zoals BelOrta vervullen in het bundelen van het aanbod van individuele telers om zo, efficiënt en slagkrachtig, de markt te kunnen benaderen met het volledige gamma aan groenten en fruit. Ook heb ik kennis kunnen maken met de vele duurzaamheids- onderzoeksinspanningen op het niveau van de coöperatie en haar telers”, zei Minister Brouns.

“Onze telers worden geconfronteerd met gigantische uitdagingen. Zo zijn niet enkel de kosten voor gas en elektriciteit exponentieel de hoogte in geschoten, ook de prijzen voor bijvoorbeeld meststoffen en fyto zijn fel gestegen en er worden nog amper nog vergunningen voor glastuinbouw toegekend. Ook maken wij ons zorgen over de toekomstige mestwetgeving en de beschikbaarheid van voldoende kwalitatief water,” vertelt Dirk Bertels, voorzitter BelOrta.

Brouns was zich bewust van de uitdagingen waar de groenten- en fruitsector mee kampt. “Daarom stellen we alles in het werk om de nieuwe Europese marktordening groente en fruit in te kunnen laten gaan op 1 januari 2023. Op die manier ontvangen producentenorganisaties en hun telers de nodige ondersteuning om collectief deze uitdagingen aan te gaan,” zei hij nog.

Bron: BelOrta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek