Belgische wijnbouwsector blinkt uit in Gault&Millau

nieuws

De Belgische wijnbouw zit nog steeds stevig in de lift. Ons land telt meer dan 290 geregistreerde wijnbouwers die samen ongeveer 890 hectare wijngaarden bewerken. Dat blijkt uit de tweede editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids. Naast de kwantitatieve groei stelt de gids een stijging in kwaliteit vast.

27 juni 2024
wijngaardwijndruiven-1280

De gids, die woensdag in Brussel werd voorgesteld, bundelt de beste Belgische wijnen van de beste Belgische wijndomeinen. De tweede editie telt 25 bijkomende domeinen en 44 extra referenties. Dat brengt het totaal op 107 domeinen en 216 referenties. Binnen die referenties kregen 55 wijnen een "coup de cœur"-label en daarvan werden 25 wijnen met een Belgian Wine Award 2024 bekroond.

West-Vlaanderen op kop

Geografisch is West-Vlaanderen met zes awards koploper, voor Limburg met vijf awards. Namen heeft vier awards en Vlaams-Brabant, Henegouwen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Luik kregen telkens twee awards.

De wijnproevers stellen voor de Belgische wijnbouw enerzijds een toekomstbestendige groei vast. "Kennis, expertise, drive en passie vormen de motoren achter het huidige momentum van deze snel evoluerende economische sector", zegt de CEO van Gault&Millau, Marc Declerck. "De actualiteit leert hen anderzijds dat door kwalitatieve en duurzame principes gedreven wijnbouw bijzonder kwetsbaar blijft. Wie midden in de open natuur werkt en verbonden is met het terroir moet ook de grillen van het huidige wispelturige klimaat ondergaan."

Vroege vorst en die eindeloze regenbuien zullen volgens Declerck een impact hebben op jaargang 2024. "We zijn meer dan ooit gemotiveerd om wat we als referentiewerk en als gewaardeerd forum voor de sector gecreëerd hebben ook in de volgende jaren voort te zetten." 

2.000 hectare

De wijnbouw in België maakt volgens Stefaan Soenen, mede-auteur van de wijngids, een mooie evolutie mee. "Binnen 10 à 15 jaar zitten we wellicht aan 2.000 hectare wijngaarden. Het is voor onze wijnbouwers belangrijk om te blijven kiezen voor een hoge kwaliteit en voor betaalbare wijnen", aldus Soenen.

De tweede editie van de wijngids komt er om diverse redenen. "De eerste editie was een enorm succes", benadrukt Declerck. "Voorts gaat de kwaliteit en de kwantiteit van de Belgische wijnen erop vooruit. En de Belgische restaurants besteden steeds meer aandacht aan Belgische wijnen."

De wijngids kost 25,95 euro en is te koop via de webshop of in de Standaard Boekhandel.

Belgische wijnboeren oogsten recordopbrengst
Uitgelicht
Belgische wijnbouwers hebben in 2023 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Met een totale productie van net geen 3,5 miljoen liter wijn is de opbrengst 13 procent hoger dan e...
28 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek