Belgische tuinders telen bijna 5.000 hectare bloemkolen

nieuws
De organisatoren van Agro-Expo Vlaanderen zetten voor de editie 2014 van hun vakbeurs de kolenteelt in de kijker. Met de slogan 'kool is cool' nodigen zij de pers uit voor bedrijfsbezoeken. Een bezoek aan een bloemkoolteler leerde dat er in ons land 4.700 hectare van deze groente wordt geteeld, waarvan 4.200 hectare voor verdere verwerking door de industrie. Broccoli wordt bij ons voornamelijk voor de versmarkt geteeld.
6 november 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:23
Lees meer over:

De organisatoren van Agro-Expo Vlaanderen zetten voor de editie 2014 van hun vakbeurs de kolenteelt in de kijker. Met de slogan 'kool is cool' nodigen zij de pers uit op een reeks bedrijfsbezoeken. Een bezoek aan een bloemkoolteler leerde dat er in ons land 4.700 hectare van deze groente wordt geteeld, waarvan 4.200 hectare voor verdere verwerking door de industrie. Broccoli wordt bij ons voornamelijk voor de versmarkt geteeld.

In Europa worden op ongeveer 430.000 hectare koolgewassen geteeld. Meer dan de helft van het Europese areaal staat in Oost-Europa. Ruim 80 procent van de Europese kolen wordt vers verkocht. Slechts 11 procent wordt geteeld voor de verwerking. Met ongeveer 150.00 hectare in Oost-Europa alleen is witte kool het belangrijkste koolgewas.

Specifiek voor bloemkool is Frankrijk (20.165 ha) de belangrijkste producent, op ruime afstand gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Italië (elk meer dan 9.500 hectare). Ook in België worden behoorlijk veel bloemkolen geteeld, op 4.685 hectare (cijfer 2011) om precies te zijn. In tegenstelling tot het grotere belang van de verwerking bij ons is 90 procent van de Europese productie bestemd voor de versmarkt.

Brocolli wordt op niet minder dan 22.500 hectare in Spanje geteeld. In andere lidstaten is de sector een heel stuk kleiner: Verenigd Koninkrijk (8.500 ha), Italië (8.380 ha) en Polen (5.800 ha) en 3.400 hectare in de Benelux. Met uitzondering van Polen wordt broccoli nauwelijks geteeld in Oost-Europa.

De organisatoren van Agro-Expo vlooiden samen met de werkgroep Tuinbouw ook uit dat de Europese verse groenteconsumptie voor 10 tot 15 procent uit kool bestaat. Vooral in Oost-Europa ligt de consumptie van koolgewassen hoog, en zeer hoog wanneer het witte kool betreft. Op basis van consumptievolume staan bloemkool en broccoli op plaats twee en drie, maar dat verdoezelt wel de grote regionale verschillen in Europa naargelang de koolsoort. In Oost-Europa is bloemkool vaak schaars en duur zodat het bij de consument het imago van luxe groente heeft. In België neemt de interesse bij de consument in deze groente af.

Net het tegenovergestelde is waar voor broccoli. De laatste jaren neemt de vraag naar broccoli niet alleen bij ons maar in heel Europa toe. Broccoli krijgt vaak de bijnaam ‘supergroente’. Dankzij de stof sulforafaan zou broccoli een sterke antikankerwerking hebben. De hoge concentratie aan vitamine A beschermt de huid. Broccoli wordt eveneens genoemd in de bescherming van andere aandoeningen zoals maagzweren, hart- en vaatziekten en oogziekten. Zoals alle kolen is het een prima leverancier van voedingsvezels, vitamine C, foliumzuur en vitamine K. Zowel broccoli als bloemkool bevatten glucosinolaten, de antikankerstoffen bij uitstek.

Dat beide groenten supergezond zijn, kan je afleiden uit het hoge aandeel van belangrijke voedingsstoffen die je via deze weg kan innemen. Zo levert 200 gram bloemkool 35 procent van de ADH kalium en 29 procent van de ADH vitamine B6. Broccoli levert 34 procent van de ADH kalium, 43 procent van de ADH vitamine B2, 30 procent van de ADH vitamine B6 en 41 procent voor vitamine A. Bijkomend voordeel is dat hun caloriebijdrage bescheiden is: 17 kcal per 100 gram bloemkool en 20 kcal per 100 gram broccoli.

Beeld: Agro-Expo Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek