Druiventelers starten later met oogst door regenval

De Belgische tafeldruiventeler Ronald Vanderkelen start volgende week met de oogst, terwijl de eerste pluk normaal gezien rond 15 augustus plaatsvindt. “Door de vele regenval hebben de druiven minder zon gekregen en is de teelt vertraagd”, legt de teler onder glas uit. De Vlaams-Brabander neemt sinds deze zomer ook deel aan een campagne van Boerenbond om ondernemers warm te maken voor de druiventeelt.

18 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 18 augustus 2021 18:49
Lees meer over:
Ronald Vanderkelen_Druiventeler

Ronald Vanderkelen is een druiventeler van de derde generatie en heeft in Overijse een serre van 1.500 vierkante meter waarin hij ongeveer 4.000 kilo druiven per jaar teelt. Hij is één van de weinig overgebleven druiventelers in de regio onder Brussel die ooit bekend stond als het ‘glazen dorp’ van België.

Onder druk van goedkope importdruiven uit Spanje en Frankrijk raakte de Vlaamse druiventeelt in de jaren zestig in verval. De bodem van de put is inmiddels bereikt, meent Vanderkelen. Maar de interesse in lokale producten zit stevig in de lift. “Vorig jaar hadden wij door corona drie keer zo veel verkoop”, geeft hij aan. “Hierdoor heb ik enkele weken zelfs een quotum moeten toepassen: mensen die druiven kwamen kopen, kregen maar maximaal twee kilo mee.”

Korte keten in trek en meer lokaal toerisme

Niet alleen de toenemende interesse voor lokale producten en groeiende populariteit voor korte ketenverkoop, verklaart het succes, vervolgt de teler. “Mensen gingen vorig jaar niet op vakantie waardoor er meer lokaal toerisme plaatsvond en er meer aanloop was in deze regio.”

Ronald Vanderkelen_DruiventeeltOVerijsse

Dit jaar moeten de klanten van Vanderkelen wat langer wachten op de witte en blauwe vruchten, typisch Belgische rassen. “Door de vele regen dit jaar, is de oogst vertraagd. Er was gewoon minder zon. Ik start nu volgende week met oogsten, terwijl dat in normale jaargangen rond 15 augustus is.”

Op de kwaliteit van de druiven heeft het gebrek aan zon volgens hem geen invloed. “We moeten gewoon wat langer wachten. Daarna komt het suikergehalte gewoon op het oude niveau.” Ook over de afzet maakt hij zich dit jaar geen zorgen: “We hebben al talloze telefoontjes gekregen van klanten met de vraag of er al druiven beschikbaar zijn.”

Boerenbond wil terugval in aantal telers stoppen

Terwijl de vraag naar Vlaamse tafeldruiven al jaren terug in de lift zit, vallen er nog steeds telers af en zijn er nog maar een tiental actief. Ook de 54-jarige Vanderkelen zal er over tien jaar de brui aan geven wanneer hij met pensioen gaat. “Ik heb twee zonen en een dochter, maar de kans dat zij het bedrijf overnemen is zeer klein.”

Om de nakende ondergang van de tafeldruiventeelt en -cultuur te stuiten, startte Boerenbond in samenwerking met Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant (Herent) recent het initiatief ‘Tafeldruif zoekt teler’. Met de campagne, die voorziet in een leertraject, wil de landbouworganisatie ondernemers warm maken voor de druiventeelt.

In augustus vonden de eerste cursusdagen plaats. Theorielessen wisselen zich af met praktijklessen. Doel is om in een jaar toekomstige telers klaar te stomen om zelf aan de slag te gaan.  Zo'n twintig mensen meldden zich aan voor de cursus. “Daar zitten glastuinbouwers bij die de druiventeelt willen combineren met de teelt van bijvoorbeeld aardbeien. Maar er zit ook een akkerbouwer bij en zelfs mensen die helemaal geen achtergrond hebben in de land- en tuinbouw", aldus de teler.

Druiven Dewit al in productie

Terwijl Vanderkelen nog een week moet wachten op zijn eerste vruchten, is druiventeler Philip Dewit, eveneens uit Overijse, al in productie. Hij staat vandaag op de markt in Merchtem. De grootste tafeldruiventeler van Vlaanderen met 7.000 vierkante meter combineert thuisverkoop met marktverkoop. Omdat Dewit meer druiven te vermarkten heeft, start hij eerder met het verwarmen van zijn serre. Hierdoor zijn sommige van zijn druiven eerder rijp dan die van Vanderkelen.

Druiventeelt onder glas staat voor een comeback
Uitgelicht
De druiventeelt onder glas was ooit een bloeiende activiteit in de streek van Overijse, in de schaduw van Brussel. De opkomst van goedkopere eetdruiven uit Spanje en Frankrijk...
14 april 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek