header.home link

Belgische startup ontwikkelt kweekboom voor makkelijke thuiskweek

8 juni 2021

De Belgische startup Mother brengt HomeForest op de markt, een installatie waarmee je binnenshuis planten kweekt en voeding oogst. Door te telen op een waterreservoir hoeft er maar een keer water gegeven worden en neemt het telersgemak sterk toe. De ondernemers zien een grote markt voor de makkelijke thuisteelt.

HomeForest

Het ontwerp van de HomeForest doet denken aan een designboom waarvan je groenten oogst. Met behulp van het ingebouwde plantenlicht en hydroponische kweekpods kan je er elk type plant in kweken, van basilicum tot radijs, van erwtenplant tot rucola. Uitvinder van de kweekboom is de Vlaamse startup Mother.

De ‘blaadjes’ aan de kweekboom zijn kweekpotten die aan de onderkant zijn uitgerust met een LED lamp om de kweekpot eronder te belichten. De kweekpotten worden in twee formaten geleverd, de micropot en de hydropot. De micropotjes hebben een waterreservoir voor een week. “Zaadjes kunnen in deze tijd ontkiemen en na een week kan de kiemgroente opgegeten worden”, laat Mother-oprichter en zaakvoerder Dries Bovijn weten.

Een keer water geven

Het tweede formaat kweekpot heeft een waterreservoir voor een maand. Hier kunnen de ontkiemde groente verder gekweekt worden. Bovijn: “Je kunt bijvoorbeeld mosterdzaden laten ontkiemen in de micropot en de kiemen na een week grotendeels opeten. Een ander gedeelte kun je ompotten om zo verder te laten groeien." Het kweekmedium bestaat uit een soort grit dat herbruikbaar is.

Volgens Bovijn is er een groeiende markt van thuistuiniers, particulieren die niet over een tuin beschikken. Door aan indoor farming te doen, kunnen ook zij verse en zelf geteelde groente op het bord toveren. “Geen reden meer voor verpakking, transport of voedingsafval wanneer we naast ons bord voeding kunnen oogsten”, zet hij de duurzaamheidsaspecten op een rijtje.

Gericht op indoor farming

De uitvinders van de groeiboom statten hun activiteiten voor de markt van thuiskwekers drie jaar geleden met de introductie van een groeilamp. Deze lamp, die het natuurlijke zonlicht imiteert, wordt bij particulieren ingezet voor de hobyteelt van groenten. “Vergelijk ons lampen met de LED lampen van Phillips, alleen mikken wij niet op industriële klanten, maar op particulieren en horeca-uitbaters”, aldus de oprichter.

Het volgende product uit de stal van Mother was de ‘Microfarm’, een kant-en-klare kweekinstallatie voor thuisgebruik. In de trays onder de lampen kunnen groente ontkiemd worden op een bed van keukenpapier. Bovijn: “Bij dit product moet er om de twee dagen water gegeven worden om het bed nat te houden. Daarnaast moeten de zaadjes bedekken zodat het kweekproces op gang komt.”

Oprichters Homforest - Ann-Sofie Vandamme & Dries Bovijn

Met de HomeForest denken de ondernemers de volgende stap gezet te hebben om indoor farming te laten doorbreken bij de particuliere consument. "Naast een efficiënt kweekproces is er een moeiteloze en zorgeloze gebruikservaring", klinkt het. "De klant moet maar één keer per oogst water geven en zaden strooien. Er is geen aarde of kweekmedium meer aanwezig en de ontkiemingsfase gebeurt volledig automatisch. Meer tijd dus om van je planten te genieten in plaats van er aan te werken."

Je kan de kweekboom HomeForest nu al bestellen, leveren gebeurt vanaf september. De initiële kostprijs ligt op 189 euro.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek