header.home link

Belgische Mededingingsautoriteit voert huiszoeking uit in rundvleessector

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft deze week een huiszoeking uitgevoerd bij Febev, de federatie van het Belgisch vlees. Volgens het Auditoraat zijn er mogelijke inbreuken geweest op de concurrentieregels. Febev zelf reageert verrast, maar verleent naar eigen zeggen alle medewerking.

1 april 2022  – Laatste update 4 april 2022 11:12
Lees meer over:

"Spelers uit de sector hebben ons signalen gegeven", zegt de auditeur-generaal Damien Gerard. Mogelijk is er sprake van prijsafspraken, maar dat zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen. "Deze huiszoeking is een preliminaire stap in het onderzoek naar restrictieve mededingingspraktijken en loopt niet vooruit op de uitkomst van het lopende onderzoek", luidt het voorzichtig.

Dit is nog maar een eerste stap, hoe lang het onderzoek van de Belgische Mededingingsautoriteit precies zal duren is niet bekend. "Dat hangt af van verschillende elementen, zoals de graad van complexiteit, de mate van medewerking, de kwaliteit van het bewijsmateriaal,...", illustreert Damien Gerard.

De auditeur-generaal wijst er nog op dat eerlijke concurrentie binnen de agro-voedingssector één van de prioriteiten is voor de Belgische Mededingingsautoriteit. "Het is ook de eerste huiszoeking op eigen initiatief sinds de uitbraak van de coronapandemie, en dus wel een belangrijk signaal."

“Niets meegenomen”

Febev bevestigt dat er een huiszoeking heeft plaatsgevonden, in het kader van een lopend onderzoek. "We weten niet meer dan er in de pers verschijnt, maar we verlenen alle medewerking aan het onderzoek en zullen tijdens het verloop ervan niet verder ingaan op eventuele vragen", vertelt gedelegeerd bestuurder Michael Gore aan VILT.

Volgens Gore heeft de mededingingsautoriteit enkel informatie opgevraagd. “Die hebben we ook ter beschikking gesteld. Er is geen materiaal, computers of iets dergelijks in beslag genomen”, geeft de Febev-topman nog mee.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek