Belgische eigenaar Hedwigepolder dreigt met procedure

De eigenaar van de Hedwigepolder, de Belgische industrieel Gery de Cloedt, zal een eventueel besluit van de Nederlandse regering om zijn land te ontpolderen, aanvechten. Een juridische procedure zou het ontpolderen en de daarmee samenhangende verdieping van de Westerschelde ernstig kunnen vertragen.
8 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De eigenaar van de Hedwigepolder, de Belgische industrieel Gery de Cloedt, zal een eventueel besluit van de Nederlandse regering om zijn land te ontpolderen, aanvechten. Dat heeft een zaakwaarnemer van de grondeigenaar laten weten. Een juridische procedure zou het ontpolderen en de daarmee samenhangende verdieping van de Westerschelde ernstig kunnen vertragen.

Het teruggeven van Cloedts land aan het water zou als compensatie voor de natuur dienen ten opzichte van het uitdiepen van de vooral voor de haven van Antwerpen belangrijke vaarweg. De Cloedt, die een buitenverblijf heeft in de polder en de rest van het gebied verpacht heeft aan landbouwers, zegt dat ontpoldering niet nodig is en dat de maatregel niet in verhouding staat tot de doelstelling van natuurbehoud.

Hij wijst erop dat het kabinet had gezegd alleen over te gaan tot ontpoldering als er onoverkomelijke bezwaren van de kant van de Europese Unie zouden zijn, en dat is volgens hem niet het geval. Volgens De Cloedt kunnen zijn acties de verdieping van de Westerschelde verdere vertraging doen oplopen.

Die werken zijn opgeschort na een klacht van de milieubeweging tegen de verdieping. Maar ze zou mogelijk die klacht intrekken als er toch ontpolderd wordt. Er loopt al een beroepsprocedure van De Cloedt bij de Nederlanse Raad van State tegen de vergunning voor het uitdiepen van de Westerschelde.

Bron: Belga/De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek