"Belgische economie herleeft na de zomer"

De Belgische ondernemers zijn somberder dan ooit, blijkt uit de maandelijkse peiling van de Nationale Bank. Maar analisten geloven dat de recessie bijna halfweg is en dat de economie het grootste deel van de krimp achter de rug heeft. Ze voorspellen dat de economische activiteit in het tweede en derde kwartaal blijft dalen, maar minder dan in het huidige en vorige kwartaal. Bovendien verwachten ze dat de Belgische economie vanaf het vierde kwartaal weer zal groeien, schrijft De Tijd.
25 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Belgische ondernemers zijn somberder dan ooit, blijkt uit de maandelijkse peiling van de Nationale Bank. Maar analisten geloven dat de recessie bijna halfweg is en dat de economie het grootste deel van de krimp achter de rug heeft. Ze voorspellen dat de Belgische economie vanaf het vierde kwartaal weer zal groeien, schrijft De Tijd.

"We beleven nu het ergste van de crisis", zegt KBC-econoom Bart Van Craeynest. Hij en zijn Fortis-collega Steven Vanneste geloven dat de Belgische economie in het eerste kwartaal evenveel krimpt als in het vierde kwartaal van vorig jaar. Philippe Ledent van ING is wat optimistischer. "Voor de groei was het vierde kwartaal van 2008 de bodem".

De economen zijn het eens dat de economische activiteit in het tweede en derde kwartaal blijft dalen, maar minder dan in het huidige en vorige kwartaal. "We mogen niet te zwartgallig zijn", beklemtoont Frank Lierman, hoofdeconoom van Dexia. "Ik zie een poging tot uitbodeming van het ondernemersvertrouwen. De renteverlagingen, de dalende grondstoffenprijzen en de relanceplannen zijn positieve impulsen voor de komende maanden". De vier economen voorspellen allemaal dat de Belgische economie vanaf het vierde kwartaal weer zal groeien.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek