"Belgische druif heeft toekomst"
nieuwsDe Belgische druif wordt vooral geteeld in de regio Overijse, Hoeilaart en Tervuren. De teelt zit al jaren in een neerwaartse spiraal. Terwijl er tien jaar geleden in Overijse nog 1.680 druivenserres in exploitatie waren, blijkt uit de meitelling van 2001 dat dit aantal gehalveerd is tot 814. Momenteel zijn er in Overijse nog 47 serristen actief in hoofd- en 11 in bijberoep. Daarnaast zijn er nog 67 gepensioneerden die enkele serres bewerken.
Brankaer wees er op dat de export van de Belgische druif sinds de totstandkoming van de EU verminderde door invoering van BTW en concurrentie met de buitenlandse tafeldruif. De hoge brandstofprijzen maakten het exploiteren van een familiaal bedrijf minder aantrekkelijk. De bedrijven die standhielden en zich aanpasten aan een moderne bedrijfsvoering hebben volgens Brankaer echter een "zekere toekomst" voor zich "want de kwaliteit van onze druif is haar grootste troef".
"Goud voor onze druif" is het centrale thema van de 50ste editie van de Druivenfeesten. 9 dagen lang gaan in Overijse in het kader van deze feesten talloze activiteiten door. Hoogtepunt van de optredens in de hal aan het Stationsplein is dat van de Three Degrees op zaterdag 25 augustus. Op deze plaats is er ook een retrospectieve tentoonstelling van de vorige edities van de Druivenfeesten. Andere activiteiten zijn de folkloristische stoet op 19/8, de verkiezing van de Druivenkoningin op 25/8 en de wijding van druiven op 26/8.
Tijdens de Druivenfeeesten zijn er (met uitzondering van zondag) ook dagelijks rondleidingen op het familiaal druiven- en wijnbedrijf "Soniën", Brusselsesteenweg 538 te Jezus-Eik (Overijse), dat er als eerste in ons land recent in geslaagd is om het biogarantie-label te verkrijgen voor zijn druiven. De teelt gebeurt in een moderne druivenserre met computergestuurde klimaatregeling.
Bron: Belga