België bengelt onderaan op Europese lijst van telers van eiwitgewassen

België behoort niet tot de top tien van Europese eiwitgewastelers. Dat blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor statistiek Eurostat. Uit deze gegevens blijkt dat Italië koploper is op het gebied van sojateelt. Het Verenigd Koninkrijk teelt het meeste veldbonen. Bij de teelt van erwten is Frankrijk dan weer de grootste. Er is verder een sterke toename van de teelt van het eiwitrijke gewas in Oostbloklanden zoals Servië, Roemenië en Hongarije.

26 november 2021  – Laatste update 26 november 2021 13:12
Lees meer over:

Soja

Italië teelt het meeste soja in Europa, maar de productie ervan zit ook in de lift in landen in Centraal-Europa zoals Servië, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk. Het soja-areaal is de afgelopen vijftien jaar drastisch toegenomen. Dat wordt door experts verklaard door de grote vraag naar soja en de gunstige marktprijzen. Op het gebied van productiviteit doet Frankrijk het goed volgens de Eurostat-cijfers. Het land haalde 3,93 ton van een hectare, voor Servië lag de productie op 3,17 ton per hectare, terwijl Hongarije 2,90 ton scoort.

Volgens het Europese bureau van de statistiek wordt er in België geen soja geteeld. Volgens statistieken van het Vlaamse departement van Landbouw en Visserij is dat in Vlaanderen wel degelijk het geval: vorig jaar werd er op 90 hectare soja geteeld.

Sojaµ

Veldbonen

Het areaal veldbonen in Vlaanderen bedroeg volgens de Vlaamse gegevens zo’n 2.000 hectare in 2020. Het Verenigd Koninkrijk voert de Europese ranglijst aan als het gaat om de veldbonen. Na het Verenigd Koninkrijk met 185.000 hectare hebben Frankrijk (78.000 hectare) en Litouwen (58.000 hectare) een groot areaal veldbonen.

Veldbonen

Erwten

Frankrijk gooit hoge ogen op de Europese markt van eiwitgewassen. Waar ze groot zijn in soja en veldbonen, verbouwen ze zelfs de meeste erwten van alle Europese landen. Spanje en Litouwen vervolledigen de Europese top drie. Duitsland neemt plaats vier in met een areaal van zo’n 82.000 hectare. In het qua oppervlakte kleine Vlaanderen wordt op 2.500 hectare erwten geteeld.

Erwten

Bron: Eigen berichtgeving / Agrospecials, Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Beeld: Agrospecials, Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek