Belgian Pork Group gaat komende 5 jaar 112 miljoen euro investeren

Belgian Pork Group gaat de komende vijf jaar 112 miljoen euro investeren in zijn sites in Westrozebeke, Wijtschate en Aubel. Er komt ook een nieuwe site in Gent. Dit alles gebeurt met oog op extra capaciteit, meer hygiëne en kwaliteit en meer duurzaamheid. Ook vorming en opleiding van het personeel krijgt extra aandacht. “Met deze investering willen we, na een bijzonder moeilijk 2020, klaar zijn wanneer de markt zich herstelt”, zegt Belgian Pork Group in een persbericht.

16 februari 2021  – Laatste update 17 februari 2021 10:27

2020 was voor de varkenssector een onverwacht moeilijk jaar. De coronacrisis en de exportbeperkingen omwille van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in België en nadien in Duitsland hebben gezorgd voor een ongeziene druk op de varkensprijs. Op veel varkensbedrijven staat het water aan de lippen, zo lieten de landbouworganisaties al optekenen.

Niet alleen de afzet leed onder de coronacrisis. Een aantal Europese slachthuizen kwamen ook in het nieuws door grootschalige uitbraken van het coronavirus bij het personeel waardoor ze de deuren moesten sluiten. Ook bij Westvlees in Staden, onderdeel van de Belgian Pork Group, was een grootschalige corona-uitbraak waardoor het bedrijf in het oog van een mediastorm terechtkwam. Die uitbraken zetten de hele varkenskolom zwaar onder druk. “We zijn tevreden dat we erin geslaagd zijn om aan dit uitzonderlijke jaar het hoofd te bieden”, zegt de Belgian Pork Group. “Dat is gelukt dankzij de flexibiliteit van onze leveranciers, klanten, medewerkers en partners.”

De groep beschikt in ons land onder meer over vier slachthuizen waar jaarlijks 3,8 miljoen varkens passeren, goed voor ongeveer 40 procent van alle Belgische varkens. Het bedrijf verwerkt de karkassen tot koteletten, ribbetjes, cordon bleus en chipolata’s die je in de meeste supermarkten vindt. Het levert ook aan de vleesindustrie, die er salami, paté, gekookte ham of gehakt voor lasagnes van maakt. "En we hebben een kleine afdeling die plantaardige alternatieven maakt", zegt CEO en mede-eigenaar Jos Claeys. Maar de binnenlandse productie is maar een deel van het verhaal. Twee op de drie in België geslachte varkens gaat naar het buitenland. Alles samen leverde dat de groep vorig jaar naar schatting 700 miljoen euro omzet op.  

Na een moeilijk 2020 zegt het bedrijf met een positieve blik naar de toekomst te kijken. Daar past een naar eigen zeggen “ambitieuze” investering in: tussen 2021 en 2025 wil de Belgian Pork Group maar liefst 112 miljoen euro besteden aan de uitbouw van het bedrijf. Die investering komt er bovenop de 80 miljoen die de afgelopen vier jaar al werd geïnvesteerd voor onder meer een gloednieuw slachthuis in Westrozebeke en de automatisatie van de voorverpakkingsafdelingen die de thuismarkten nog beter moeten beleveren.

Kwaliteit en hygiëne

De nieuwe investeringen moeten er onder meer voor zorgen dat de kwaliteit verder verbetert. “Zo worden in de sites in Westrozebeke en Wijtschate belangrijke investeringen doorgevoerd om de leeggoed flow te verbeteren. Deze investeringen gaan hand in hand met verbetervoorstellen die in overleg met de bevoegde instanties worden besproken”, klinkt het. De snijzalen van de sites in Aubel en Wijtschate krijgen een upgrade en in Westrozebeke wordt de snijzaal volledig heropgebouwd. Daar zal ook een optimalisatie van de koelcellen en een uitbreiding van de snelkoelinstallaties gebeuren.  

De AVP-vrije status is belangrijk. Stilaan kan de export naar landen buiten de EU opnieuw opstarten en dit zal ook zijn impact hebben op de Europese handel

Belgian Pork Group

Daarnaast verwacht Belgian Pork Group veel van de heropstart van de uitvoer naar China. “Eind december heeft de Wereldorganisatie voor Diergezondheid OIE de AVP-vrije status van Belgisch varkensvlees bevestigd. Die status is zeer belangrijk voor de export. Stilaan kan de export naar een aantal landen buiten de EU opnieuw worden opgestart en dit zal ook zijn impact hebben op de Europese handel”, aldus de slachthuisgroep.

Vooral China is belangrijk voor de Belgian Pork Group. "Het is voor ons vooral een afzetkanaal voor varkenskoppen, poten en oren. Die producten kunnen we nergens anders kwijt. Dat maakt per varken toch enkele euro's verschil en voor ons het verschil tussen vlot en lastig draaien", vertelt Claeys. Met het oog op die heropstart van de uitvoer naar China werd bovendien geïnvesteerd in een diepvrieshuis in Gent waar ook de grondige renovaties werden doorgevoerd.

Duurzaamheid

Waar al deze investeringen moeten zorgen dat Belgian Pork Group kan voldoen aan de laatste eisen op vlak van hygiëne en kwaliteit, wordt er ook ingezet op duurzaamheid. Zo moet het waterverbruik op alle sites tegen 2025 met minstens 50 procent worden gereduceerd. In Meer komt het in dat kader zelfs tot een unieke samenwerking: een nabijgelegen tomatenkwekerij zal overtollig regenwater en restwarmte die omgevormd wordt tot elektriciteit leveren aan het slachthuis.

Ook wil de Belgian Pork Group zoveel mogelijk de nodige elektriciteit op de sites zelf opwekken. Zo werd in 2020 een zonnepanelenpark van 6.000 m² in gebruik genomen en drie WKK-installaties zorgen zowel voor de productie van elektriciteit als van warmte. Die worden allebei direct aangewend in de productie.

Tot slot wil de Belgische slachthuisgroep ook verder inzetten op vorming en opleiding van de medewerkers. “Om onze ambities waar te maken, zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe collega’s met een passie voor voeding. Op dit ogenblik hebben we zelfs meer dan 40 openstaande vacatures voor allerhande profielen”, luidt het nog.

Ook dierenwelzijn blijft een constant werkpunt voor de Belgian Pork Group:

Bron: Eigen verslaggeving / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek