header.home link

Belgen zijn wild van wild

30 november 2020

We kopen met z'n allen meer hert, everzwijn en fazant dan vorig jaar. Onder meer Spar en Okay verkochten al respectievelijk 20 tot 30 procent meer dan vorig jaar. Bij Delhaize zien ze ook een toename van 20 procent. De verklaring? De coronacrisis: de horeca is gesloten en we hebben met z’n allen veel tijd om in de keuken te staan. Maar wie denkt dat de winkelrekken gevuld worden met enkel Belgisch wild, heeft het mis.

Lees meer over:

Het jachtseizoen is volop aan de gang en dus kan je in de winkelrekken ook weer steak van hert, stoofvlees van everzwijn en filet van haas terugvinden. De verkoop van wild gaat dit jaar opvallend goed. De prijzen liggen door corona trouwens niet lager dan anders, zoals bij champagne. “Er wordt gewoon minder gejaagd, en dus is er minder overschot”, legt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, uit.

Niet voldoende lokaal wild

Wie denkt dat de winkelrekken gevuld worden met Belgisch wild, heeft het mis. Een aantal ketens streeft dan wel naar een ‘maximaal Belgisch aanbod’, de realiteit is anders. "Aangezien de jacht hier tot vier personen per gebied was beperkt, konden we niet voldoende producten vinden", zegt Eva Biltereyst van Colruyt. “Het Belgische aanbod slonk met de helft. En dus vulden we aan met wild uit Polen.”

80 procent van wat je in de Belgische supermarkten vindt, is buitenlands wild, al jaren

Michael De Troyer - Wildaankoper

Ook bij Delhaize leunen ze nu vooral op Oost-Europese landen. De Belgische volumes zijn te beperkt, is ook daar het argument. “Dat heeft niet alleen met corona te maken”, zegt Michael De Troyer, die al jaren wild aankoopt bij Sligro-ISPC, een grote restaurantleverancier. “80 procent van wat je in de Belgische supermarkten vindt, is buitenlands wild, al jaren”, zegt hij. Dat heeft onder meer met het aanbod, maar ook met de prijzen te maken.

“Voor patrijzen en fazanten rekenen de Belgische supermarkten vooral op Groot-Brittannië, en voor groot wild als hert en everzwijn komen de vrachtwagens vanuit Duitsland, Polen en Hongarije”, gaat Michael De Troyer verder. Al kan het ook nog verder. “In supermarkten ligt ook geregeld haas uit Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië, Uruguay en Chili. En Nieuw-Zeeland zet erg in op hert.”

Wild wild vs gekweekt wild

Hoe wild is dat wild? Een dier dat in de vrije natuur leeft en wordt geschoten, geldt als 'wild wild'. Maar je hebt evenzeer een groot deel 'gekweekt wild'. “Het gaat dan bijvoorbeeld om de herten die in groten getale in Nieuw-Zeelandse farms worden gefokt”, reageert Michael De Troyer. “Dat is een echte industrie en heeft niets met jacht te maken.”

Ik hoop dat we op termijn ‘wild van bij ons’ beter op de kaart kunnen zetten

Maarten Goethals - Hubertus Vereniging Vlaanderen

Het buitenlandse aanbod aan wild zorgt in eigen land wel voor wat wrevel, onder meer bij Maarten Goethals van jagerskoepel Hubertus Vereniging Vlaanderen. "We zitten hier met een everzwijnenplaag, maar tegelijk gelden er allerlei strikte voorwaarden waardoor jagers zelf maar een beperkt aantal stuks wild op de markt kunnen brengen”, reageert hij.

Wild van bij ons

Een jager die een everzwijn aan een particulier wil verkopen, mag dat enkel ‘in het vel’. “Dat wil zeggen: de organen moeten eruit, maar het dier zelf mag niet versneden worden”, legt Maarten Goethals uit. “Dat is nogal absurd, want hoeveel mensen weten hoe je zoiets moet doen?” Het gevolg is dat veel jagers nu hun eigen wild in de vriezer houden, want ook de wildverwerkingsbedrijven zijn geen vragende partij voor nog meer everzwijn.

“Ik hoop dat we op termijn ‘wild van bij ons’ beter op de kaart kunnen zetten”, reageert Maarten Goethals. “Want al die stukken van duizenden kilometers ver laten overkomen, lijkt me ook een aanzienlijke belasting voor het klimaat.”

Bron: Het Laatste Nieuws / De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek