Bebossingproject op 12,4 hectare landbouwgrond in Kontich

In Kontich werd 12,4 hectare landbouwgrond verkocht aan Natuurpunt. De gronden waarvan sommigen in een herbevestigd agrarisch gebied liggen, waren eigendom van OCMW Mechelen en werden gepacht door een lokale landbouwer in bijberoep. “We hebben veel overleg gehad tot alle partijen akkoord ging met de deal”, aldus Bert Delanoeije van Natuurpunt.

1 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 september 2023 13:20
Lees meer over:
bosbiodiversiteitnatuurgebiedbomen-1280

In Kontich, op de hoek van de Bosstraat en Oude Waarloossteenweg zal binnenkort een nieuw bos verrijzen. In een eerste fase zullen 16.000 bomen op een lap grond van 7,7 hectare komen. In een twee fase zal het publieke bos uitgebreid worden tot een stuk van 12,4 hectare. De eerste bomen worden in november geplant. “In het kader van het lokaal energie- en klimaatpact hebben we ons geëngageerd om tegen 2030 per inwoner een extra boom te planten”, vertelt schepen van Groenzorg in Kontich Wim Claes (Open VLD) aan het Nieuwsblad. “Deze realisatie is dus een grote stap voorwaarts. Bovendien is het nog geen eindpunt. Het streefdoel is om, door verdere onderhandelingen te komen tot 18 hectare.”

Verpachte OCMW-gronden

De gronden in Kontich waren tot nu eigendom van OCMW Mechelen en werden gepacht door een lokale landbouwer. “Het bezit van die gronden buiten Mechelen is historisch gegroeid”, aldus schepen van Patrimonium en Landbouw in Mechelen Arthur Orlians (Open Vld). “Net als vele andere steden besloot Mechelen al geruime tijd dat het beheer van die gronden niet langer tot de kerntaken behoort en proberen we die te verkopen.”

“Maar dat doen we niet zomaar aan eender wie”, benadrukt de schepen. “We doen dit steeds in samenspraak met de Vlaamse Landmaatschappij, de betrokken gemeente, Natuurpunt en de betrokken pachters. We verkopen alleen gronden waar een akkoord is met de pachters. De boeren krijgen een vergoeding of kunnen hun activiteit op een ander perceel voortzetten.”

Dat bevestigt ook Bert Delanoeije van Natuurpunt. “We hebben veel overleg gehad tot iedereen akkoord ging met de deal. De gesprekken met de landbouwer verliepen alvast telkens zeer constructief”, aldus Delanoeije. “We hebben enkele natte gronden die bij het bos aanleunden gewisseld met percelen die meer opportuun waren voor hem. Voor de andere gronden heeft hij een vergoeding gekregen. In de toekomst zullen we ook samenwerken waarbij hij andere gronden in ons beheer zal kunnen maaien.”

Zo werd voor de een akkoord bereikt. “Omdat Natuurpunt de ervaring heeft, gebeurt de aankoop door hen met financiering van het lokaal bestuur”, aldus Claes. Er zou een miljoen euro geweest geïnvesteerd zijn in het project.  

Grootste natuuraankoop van 2022: Natuurpunt koopt 142 hectare in Kempen
Uitgelicht
Natuurpunt heeft in Geel een gebied gekocht van 142 hectare van een adellijke familie. “Met deze aankoop bevestigt Natuurpunt zijn rol als grootste grondverwerver in Vlaandere...
24 januari 2023 Lees meer

Bron: Het Nieuwsblad / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek