Bayer wil landbouwleveringen in Rusland vanaf 2023 laten afhangen van vrede

Bayer heeft laten weten dat het alle leveringen aan Russische landbouwers voor het teeltseizoen 2023 laat afhangen van de vraag of het land “terugkeert naar een pad van internationale diplomatie en vrede”. De multinational heeft beslist om dit jaar nog alle leveringen te laten doorgaan om de extra druk op het wereldwijde voedselsysteem te verlichten.

16 maart 2022  – Laatste update 17 maart 2022 7:25
Lees meer over:
Bayer steun Oekraïne_Bayer

Ethische plicht versus drukkingsmiddel

“Ons standpunt is dat deze zinloze oorlog al vele levens heeft gekost. Als ‘life science’-bedrijf hebben wij een ethische plicht”, klinkt het in een persbericht. “Het onthouden van essentiële gezondheids- en landbouwproducten aan de burgerbevolking, zou de aanhoudende tol van de oorlog aan mensenlevens alleen maar verveelvoudigen.” Om die reden heeft Bayer beslist om nog niet meteen over te gaan tot een stopzetting van alle leveringen richting Rusland en Wit-Rusland.

Wel worden alle niet-essentiële activiteiten in beide landen stopgezet. Zo schort Bayer alle reclame- en andere promotionele activiteiten op en ook kapitaalinvesteringsprojecten worden voor onbepaalde tijd stopgezet. Het bedrijf zal ook geen zakelijke kansen meer benutten in Rusland en Wit-Rusland.

Al klinkt er wel een duidelijk dreigement door voor de toekomst. “Wij zullen de politieke situatie op de voet volgen en in een later stadium beslissen over leveringen voor 2023 en daarna. Die beslissing zullen we laten afhangen van de vraag of Rusland zijn niet-uitgelokte aanvallen op Oekraïne staakt en terugkeert naar een weg van internationale diplomatie en vrede”, aldus het chemieconcern dat wereldwijd actief is.

Solidair personeel

In Oekraïne telt Bayer 700 werknemers en het bedrijf belooft deze collega’s bij te staan. “Wij blijven prioriteit geven aan hun veiligheid en bieden hen en hun gezinnen financiële hulp, onderdak en evacuatiehulp aan”, klinkt het. Als reactie op de humanitaire crisis in het land heeft Bayer een rampenfonds van drie miljoen euro opgericht om zowel financiële als materiële steun te bieden. Zo heeft het bedrijf geneesmiddelen, zoals antibiotica, geschonken om tot 27.000 Oekraïense patiënten te helpen.

Ook de medewerkers elders in de wereld springen mee in de bres. Zo hebben zij al meer dan 900.000 euro gedoneerd via een hulpactie van het Rode Kruis, een bedrag dat Bayer zal verdubbelen. Daarnaast is er een platform opgezet waarbij het personeel huisvesting kan aanbieden aan collega’s in Oekraïne en hun gezinnen die tijdelijk onderdak nodig hebben.

Als andere toeleveringsbedrijven dezelfde strategie volgen, zullen de opbrengsten van de Russische landbouw significant dalen

Foodlog.nl

Westerse technologie als drukkingsmiddel

Volgens de Nederlandse website Foodlog.nl kan Rusland een slag worden toegebracht op het gebied van voedselproductie door leveringen van essentiële producten zoals zaden en gewasbeschermingsmiddelen tegen te houden. Het land is afhankelijk van buitenlandse techniek, zowel voor energie- als landbouwproductie.

“Als andere toeleveringsbedrijven dezelfde strategie volgen, zullen de opbrengsten van de Russische landbouw significant dalen”, klinkt het. “Zo zijn de Russische landbouwers ook voor hun machinepark afhankelijk van Westerse technologie. Ze gebruiken onder meer tractoren en machines van John Deere en Claas. Zonder onderdelen komen die op uiteindelijk stil te staan.”

Steeds meer voedingsbedrijven blazen aftocht uit Rusland
Uitgelicht
Door de oorlog in Oekraïne beslissen steeds meer Westerse voedingsbedrijven om weg te trekken uit Rusland, dat op zijn beurt dreigt met nationalisering en confiscaties van de...
10 maart 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Foodlog

Beeld: Bayer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek