Bayer concentreert biotechnologie-onderzoek in Gent

Bayer CropScience is van plan zijn Europese onderzoeksactiviteiten op het vlak van plantenbiotechnologie te concentreren in Gent. De activiteiten in het Duitse Potsdam worden naar ons land overgeheveld. Meteen zal Bayer ook meer investeren in zijn activiteiten in Gent. Bayer wil er focussen op katoen, rijst en groentezaden, zoals voor verbeterde tomaten.
6 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07

Bayer CropScience is van plan zijn Europese onderzoeksactiviteiten op het vlak van plantenbiotechnologie te concentreren in Gent. De activiteiten in het Duitse Potsdam worden naar ons land overgeheveld. Meteen zal Bayer ook meer investeren in zijn activiteiten in Gent. Bayer wil er focussen op katoen, rijst en groentezaden, zoals voor verbeterde tomaten.

Gent is de Europese bakermat van het onderzoek inzake plantenbiotechnologie. 27 jaar geleden was Plant Genetic Systems het eerste bedrijf dat op dit terrein actief was. Sinds 2002 is de firma in handen van Bayer. "We hebben intussen al 285 werknemers in Gent. Hoeveel er nu bijkomen, is nog onduidelijk, maar we sluiten ons onderzoekscentrum in Potsdam", zegt Hermann-Josef Baaken, woordvoerder van Bayer CropScience in Duitsland.

De overheveling naar Gent heeft volgens de woordvoerder vooral te maken met de expertise in plantenbiotechnologie die in Gent aanwezig is. In Potsdam is het onderzoek vooral toegespitst op voedingsadditieven, en die activiteit wil Bayer afstoten. Het is de bedoeling dat Bayer CropScience zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling in Gent fors zal optrekken. 

Er is sprake van een budget van 750 miljoen euro tot 2012 voor het onderzoek naar genetisch gemodificeerde gewassen en zaden. Dat is veel, want het jaarlijkse onderzoeksbudget voor het volledige CropScience schommelt rond 650 miljoen euro. Het bedrijf zegt door zijn onderzoek op het vlak van biotechnologie in te spelen op de stijgende vraag naar voedsel, diervoeder en hernieuwbare energie.

De 75 werknemers van de onderzoeksafdeling in Potsdam zullen zoveel mogelijk ingezet worden in het Gentse onderzoekscentrum, of andere onderzoekscentra van Bayer CropScience wereldwijd.

Bron: Belga/De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek