Audit bij Milieu-inspectie brengt mogelijke corruptie aan het licht

Een audit bij de handhavingsdiensten van het beleidsdomein Omgeving heeft mogelijke strafbare feiten aan het licht gebracht. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag. Ze dient een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen een ex-topambtenaar van de Milieu-inspectie.

14 maart 2022  – Laatste update 14 maart 2022 15:22
Lees meer over:
havenantwerpen-industrie-1280

De bal ging aan het rollen door een Pano-reportage vorig jaar van de VRT over de PFOS-affaire. Daarin getuigden verschillende personeelsleden van de Omgevingsinspectie dat een leidinggevende jarenlang op de rem zou hebben gestaan bij de controle van chemiebedrijf 3M. Dat zou er voor hebben gezorgd dat het bedrijf de regels kon overtreden, ook al was de administratie daarvan op de hoogte.

Naar aanleiding van de anonieme getuigenissen werd een forensische audit opgestart. Een systeemaudit van alle handhavingsdiensten liep al langer.

Op basis van de resultaten rijzen er ernstige vragen bij het functioneren van een toenmalige leidinggevende van de Milieu-inspectie in de buitendienst Antwerpen. Er zijn aanwijzingen van onregelmatigheden en belangenvermenging, steunend op zowel verklaringen van getuigen als op onderzochte dossierstukken en communicatie. Alle feiten en verklaringen dateren van de periode 1991-2018. De persoon in kwestie ging met pensioen in 2019, na 27 jaar dienst.

Fipronil in mest

Voor vier dossiers heeft Audit Vlaanderen aantoonbare bewijzen gevonden: drie in de petrochemie en één landbouwbedrijf. Bij die laatste zou gesjoemeld zijn met een pv om de aanwezigheid van fipronil in mest te verdoezelen.

Omdat Audit Vlaanderen vaststellingen deed die er mogelijk op wijzen dat er misdrijven werden gepleegd, werd de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie van de federale politie ingelicht. Demir en secretaris-generaal van het departement Omgeving Peter Cabus beslisten op basis van het auditrapport formeel strafklacht neer te leggen met burgerlijke partijstelling namens de Vlaamse overheid. Dat gebeurt tegen het specifieke personeelslid, dat inmiddels met pensioen is, en alle onbekenden die medewerking hierbij verleenden.

Ik roep alle personeelsleden die weet hebben van dergelijke feiten op om zich te melden, ook als dat door leidinggevenden gebeurt

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving

“De vaststellingen in het rapport zijn onaanvaardbaar”, aldus minister Demir. “Ik reken er op dat het parket van Antwerpen de strafklacht serieus neemt en roep bovendien alle personeelsleden die weet hebben van dergelijke feiten op om zich te melden, ook als dat door leidinggevenden gebeurt. Klokkenluiders kunnen en zullen ook bescherming krijgen. Hun strijd om het leefmilieu en de gezondheid van mensen te beschermen is de mijne.”

Intussen werden controlemechanismen en deontologische codes binnen het departement Omgeving gewijzigd. Niettemin wordt de volledige werking nogmaals onder de loep genomen om de kans op corruptie te minimaliseren en kunnen bijkomende maatregelen worden onderzocht om de uniforme en correcte milieuhandhaving verder te borgen. Demir zal het integrale auditverslag ook vertrouwelijk ter inzage leggen van het Vlaams parlement.

Bron: Eigen verslaggeving / VRT / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek