"Asperge dreigt te verdwijnen in regio rond Mechelen"
nieuws"De aspergeteelt is lichamelijk zwaar", geeft Leo Bastaens als verklaring. "Het is niet makkelijk om daar personeel voor te vinden. Enkel familiale bedrijven die alles zelf doen, vinden het nog de moeite". Een veld met asperges gaat maar acht à tien jaar mee. "Nadien is de grond uitgeput. Om op hetzelfde perceel opnieuw asperges te zetten, moet je wel dertig jaar wachten", vervolgt Bastaens. "Daarom kiezen veel landbouwers voor andere teelten, die minder eisen van hun land".
Hoewel telers kiezen voor moderne technieken met het oog op oogstspreiding, verlopen de teelt en de oogst van asperges niet veel anders dan vijftig jaar geleden. "Wij busselen nog altijd met een stoeltje en katoendraad", aldus Bastaens. "Het busselen is een stiel apart. Je kunt het of je kunt het niet. Tegenwoordig worden de asperges ook in schaaltjes geleverd, wat de houdbaarheid verhoogt. Vroeger werden bussels asperges in water bewaard, maar dat is voor de grootwarenhuizen niet meer haalbaar", vertelt de teler, die eraan toevoegt dat een asperge dagvers gegeten moet worden. "Het is een erg gevoelig product. De smaak gaat snel achteruit".(KS)
Meer informatie: Week van de Groentestreek
Bron: Het Laatste Nieuws