Appelen en peren gaan normaal seizoen tegemoet

Volgens de meest recente oogstverwachting gaan de telers van appelen en peren een normaal seizoen tegemoet. Dat zegt Jef Odeurs van de Belgische Fruittelers Organisatie, op basis van een enquête bij 150 bedrijven. De appeloogst zou met 8 procent krimpen in vergelijking met vorig jaar, terwijl de perenopbrengst zich herstelt na de kleine oogst in 2008.
20 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Volgens de meest recente oogstverwachting gaan de telers van appelen en peren een normaal seizoen tegemoet. Dat zegt Jef Odeurs van de Belgische Fruittelers Organisatie, op basis van een enquête bij 150 bedrijven. De appeloogst zou met 8 procent krimpen in vergelijking met vorig jaar, terwijl de perenopbrengst zich herstelt na de kleine oogst in 2008.

De inkrimping bij het appelareaal zet zich met een vermindering van 350 hectare verder. De uitbreiding van de perenteelt vertraagt en stijgt tegenover vorig jaar nog met 95 hectare. "Voor alle appelrassen was er voldoende bloembotvorming en een zeer goede bloei. Er was echter ook vrij veel rui, zodat de productie niet overvloedig zal zijn maar wel met dikke vruchtmaten. Van de rassen golden, jonagold en boskoop wordt een kleinere oogst verwacht", aldus Odeurs.

De nieuwe perenoogst wordt geraamd op 280 miljoen kilo, of 65 procent meer dan vorig seizoen. De Belgische perenoogst zal voor 90 procent bestaan uit conférence, waarvan 70 procent bestemd is voor de export, voornamelijk naar Rusland, Scandinavië en Engeland. Het aantal kilo's conférence stijgt met 66 procent. De Belgische Fruitveiling verwacht dat haar export naar Hong Kong zal verdubbelen. De sterkste stijger is de appelvariëteit kanzi, gevolgd door belgica. Verliezer is de jonagold, die terugvalt van 165.600 ton naar 146.200 ton.
 

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek