header.home link

Antwerps landbouwgedeputeerde Ludwig Caluwé geeft fakkel door aan Kathleen Helsen

20 december 2021

In de provincie Antwerpen neemt Ludwig Caluwé (CD&V) eind deze maand afscheid als gedeputeerde voor Landbouw. Zoals afgesproken in het bestuursakkoord wordt de samenstelling van de deputatie halfweg de legislatuur herschikt. Caluwé’s partijgenoot Kathleen Helsen wordt de nieuwe gedeputeerde voor Landbouw.

Lees meer over:
Ludwig Caluwé provincie Antwerpen

Na de verkiezingen van 2018 werd de Antwerpse deputatie samengesteld uit Luk Lemmens (N-VA), Jan De Haes (N-VA), Ludwig Caluwé (CD&V) en Kathleen Helsen (CD&V). Caluwé kreeg de bevoegdheden Landbouw, Economie, Financiën, Innovatie, Logistiek, ICT, Gebiedsgericht programma Rupelstreek, Havencentrum en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij toegewezen. Bij de start van de nieuwe legislatuur werd meteen vastgelegd dat Ludwig Caluwé vanaf 1 januari 2022 de fakkel zou doorgeven aan Mireille Colson (N-VA). Caluwé zou vanaf dan zetelen als provincieraadslid.

Mededogen

Intussen is het bijna 2022 en heeft Caluwé er zijn afscheidsspeech opzitten als Antwerps gedeputeerde. Daarin verwees hij naar de menselijke kant die weleens uit het oog verloren wordt door politici. “Men heeft de mond vol over Planet People Profit. Ik zou daar graag een vierde P aan toevoegen: Pity, wat zich laat vertalen als mededogen. Wanneer je beslissingen neemt, en we moeten in de deputatie soms zware beslissingen nemen, dan moet je ook kijken naar de mensen achter het papieren dossier”, benadrukte hij. “Landbouwers zijn vaak generaties lang met hun grond en hun bedrijf verbonden. Het is een deel van hun identiteit. Vandaag hebben velen het gevoel dat zet geen boer meer mogen zijn. Als kleinkind van landbouwers heeft me dat altijd erg geraakt.”

Wanneer je beslissingen neemt, moet je kijken naar de mensen achter het papieren dossier

Ludwig Caluwé - Afscheidnemend landbouwgedeputeerde provincie Antwerpen

Caluwé heeft er negen jaar als Antwerps gedeputeerde voor Landbouw opzitten. In 2012 verruilde hij het Vlaams Parlement voor de deputatie in Antwerpen. “Als zoon van een Edegemse slager en kleinzoon van landbouwers uit Klein-Brabant zat de bevoegdheid Landbouw hem als gegoten. Caluwé was een vurig pleitbezorger voor ruimte voor land- en tuinbouw, letterlijk en figuurlijk”, zo stelt de provincie.

Dat engagement vertaalde zich onder meer in een nieuwe methodiek voor de herbestemming van agrarische gebouwen en de uitbouw van het agrobusinesscomplex rond de veiling van Sint-Katelijne-Waver. Maar Caluwé legde ook andere klemtonen. Zo zette hij ook erg in op een sterker draagvlak voor de sector via landbouweducatie, korteketeninitiatieven en het bevorderen van stadslandbouw.  

Door transitie loodsen

Samen met de wissel in de deputatie worden ook de bevoegdheden herverdeeld. Zo gaat de landbouwportefeuille naar Kathleen Helsen (CD&V). Zij combineert dit met de bevoegdheid Plattelandsbeleid die ze sinds het begin van de legislatuur heeft. “Van daaruit waren er al heel wat linken met landbouw. Bovendien boog Helsen zich de voorbije drie jaar in de deputatie al mee over alle landbouwdossiers”, laat de provincie weten in een persbericht.

Helsen beseft dat ze op een cruciaal moment gedeputeerde voor Landbouw wordt: “De agrarische sector is volop in transitie. Ik wil mij inzetten om onze bedrijven en ondernemers mee door die transitie te loodsen”, stelt ze. “Innovatie zal daarvoor cruciaal zijn, op het vlak van klimaatadaptatie maar ook op heel veel andere domeinen. Met onze proefbedrijven en via de Europese projecten hebben we daarvoor goede troeven in handen. Essentieel is ook een goed onderbouwde dialoog. Ook daar wil ik werk van maken.”

Kathleen Helsen provincie Antwerpen

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Provincie Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek