Amazon wil ook voedingsmarkt veroveren
nieuwsDe Amerikaanse internetwinkel Amazon heeft zijn pijlen gericht op de voedingsmarkt. Na boeken, elektronica, huishoudartikelen, speelgoed, kleren, schoonheidsproducten, bouwmaterialen, enzovoort, gaat de internetreus nu ook verse groenten en fruit, en fijne vleeswaren aanbieden. Met een breed aanbod, eenvoudige service en lage prijzen wil Amazon concurrentieel zijn.
Internetwinkel Amazon realiseerde de laatste jaren een spectaculaire groei. De omzet van het bedrijf steeg van 11 miljard euro in 2007 tot 45,8 miljard vorig jaar, zonder echter veel winst te maken. Behalve door te knabbelen aan de eigen winstmarges om de productprijs te drukken, creëert Amazon omzetgroei door expansie en diversificatie. Recent nog waagde het bedrijf zijn kans op de tv-markt met een eigen aanbod van videostreaming. En binnenkort wil Amazon ook de voedingsmarkt veroveren.
Amazon verkoopt vandaag reeds voedingswaren, maar wil aan haar gamma ook verse producten als groenten, fruit, vlees en vis toevoegen. Daarvoor is het bereid zijn hele zakenmodel om te gooien, want verse voeding verkopen lukt enkel als je het binnen de paar uur kan leveren. Om dat voor mekaar te krijgen, overweegt Amazon zelf de distributie in handen te nemen. Met een heel ruim aanbod, een goede en eenvoudige service en lage prijzen moet Amazon concurrentieel worden met de bestaande voedingswinkels.
De pijlen zijn onder meer gericht op supermarktketen Delhaize die met drie ketens actief is op de Amerikaanse retailmarkt. De gok van het internetbedrijf is dat klanten die naar Amazon surfen om een pak cola en een zak wortelen te kopen ook zullen blijven hangen om schoenen, een smartphone of een tv-programma te kopen. Zo moet Amazon nog meer een virtueel winkelcentrum worden waar alles wat consumenten willen, beschikbaar is.
"Toch is er nog een grote hinderpaal", waarschuwt professor marketing Gino Van Ossel (Vlerick Business School). "Als je bij Amazon tegelijk een boek, een broodrooster en een telefoon bestelt, komen die in drie pakjes omdat die producten uit drie logistieke ketens komen. Dat is moeilijk anders te organiseren. Voeg je daar ook nog verse voeding aan toe dan wordt het erg moeilijk om dat te stroomlijnen in een pakket voor de klant. Winst maken met verse melk en spruitjes interesseert Amazon niet. Het is enkel geïnteresseerd in klanten. Maar als Amazon erin slaagt mensen tegelijk binnen de paar uur al hun boodschappen aan te bieden, hebben ze de heilige graal van de retail gevonden."
De internetwinkel kwam de voorbije weken overigens ook enkele keren negatief in het nieuws. In twee Duitse vestigingen legden honderden werknemers het werk stil. Het personeel wil hogere lonen, vakantiegeld en toeslagen afdwingen. Het was de vierde staking in amper vijf weken tijd. Het sociaal beleid van Amazon ligt al jarenlang onder vuur. Een reportage van de Duitse zender ARD toonde in februari nog hoe lageloonarbeiders uit Europese crisisgebieden werden ingevlogen met minimale interimcontracten en gehuisvest werden in bouwvallige budgethotelletjes op verre afstand van hun werk.
Bron: De Morgen