header.home link

Al meer dan 4 miljard euro schade voor Oekraïense landbouw

16 juni 2022

De Oekraïense landbouwsector heeft door de Russische inval al voor 4, 3 miljard dollar (4,1 miljard euro) aan schade geleden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Oekraïense ministerie van Landbouw. Grote gebieden zijn beschadigd of door mijnen vervuild, waardoor een oogst ter waarde van 1,43 miljard dollar niet kon worden binnengehaald. Amerikaans president Joe Biden heeft het land ondertussen hulp aangeboden bij de bouw van silo’s langs de grens voor graanexport.

Lees meer over:
oekraine-jerom-uienteelt-granex-1250

De kosten voor bodemonderzoek en het opruimen van mijnen worden geraamd op 436 miljoen dollar. Er werd ook al voor 926 miljoen dollar aan landbouwtechnologie vernietigd. In de door Rusland bezette gebieden in het zuiden van Oekraïne is voor 225 miljoen dollar aan irrigatiesystemen beschadigd en de schade aan graansilo's wordt op 272 miljoen dollar geraamd. Rusland heeft daarenboven voor 613 miljoen dollar graan uit de bezette gebieden getransporteerd.

Ook schatten de onderzoekers dat de productieverliezen voor de veestapel oplopen tot 136 miljoen dollar. Het vee stierf niet alleen door beschietingen, maar ook door een gebrek aan voedsel of slechte verzorging. Volgens het rapport stierven 42.000 schapen en geiten, 92.000 runderen, 258.000 varkens en 5,7 miljoen stuks pluimvee.

Eerder deze week meldde Kiev ook al dat het een kwart van zijn landbouwgrond verloren is door de oorlog. Voor de oorlog had Oekraïne meer dan 30 miljoen hectare landbouwgrond volgens de internationale ngo World Data Center Ukraine. Ook is tussen 20 en 25 miljoen ton graan geblokkeerd in Oekraïne en dat cijfer kan oplopen tot 75 miljoen ton. De onmogelijkheid om het graan uit te voeren zal volgens de Verenigde Naties leiden tot een "orkaan van hongersnoden".

Silo’s aan de grens?

Om de export van dat graan te vereenvoudigen heeft Amerikaans president Joe Biden een plan bekendgemaakt, dat opgemaakt is door westerse landen, voor de bouw van silo’s langs de grens van Oekraïne.

Het plan zal wel "tijd vragen", erkende de Amerikaanse president tijdens een toespraak in Philadelphia. "Ik werk in nauw overleg met onze Europese partners om 20 miljoen ton graan dat geblokkeerd staat in Oekraïne op de markt te brengen, om zo bij te dragen tot lagere voedingsprijzen."

Biden verduidelijkte dat export over het spoor moeilijk is, omdat de Oekraïense spoorwegen een andere spoorwijdte hanteren dan de buurlanden. Om die flessenhals te verhelpen, willen de westerse landen nu "tijdelijke silo's bouwen op de grenzen van Oekraïne, ook in Polen, om dit graan over te brengen van wagons naar deze silo's, en dan naar wagons in Europa en ze zo naar de oceaan en de rest van de wereld te vervoeren".

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 30 procent van de tarwe-export wereldwijd. De oorlog heeft geleid tot een sterke stijging van de graan- en olieprijzen, die hoger liggen dan de prijzen tijdens de Arabische lente van 2011 en de "voedselrellen" van 2008.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek