AI doet Vlaanderen duurzamer boeren

nieuws

Artificiële intelligentie (AI) biedt boeren krachtige tools om duurzame keuzes te maken, van precisiebemesting tot onkruidbestrijding. Met innovatieve AI-modellen zoals CropGym en de inzet van technologie bij Inagro, kan de landbouw niet alleen efficiënter worden, maar ook veerkrachtiger in het licht van klimaatverandering. Toch blijft de implementatie een uitdaging, met lokale variaties en de noodzaak voor samenwerking om de voordelen breed toegankelijk te maken.

6 maart 2025 Lize Dieltjens
Lees meer over:

Wageningen University & Research (WUR) publiceerde onlangs een artikel over Hilmy Baja, een computerwetenschapper die onderzoekt hoe AI kan helpen in de landbouw. Baja ontwikkelde een AI-model, genaamd CropGym, dat boeren helpt met beslissingen over bemesting, gewasbescherming en klimaatbeheer. Het model kijkt niet alleen naar het huidige seizoen, maar ook naar de komende decennia. Het gebruikt historische data en voorspellingen over klimaatverandering. Zo kunnen boeren en beleidsmakers risico’s verkleinen en duurzame keuzes maken.

Het model analyseert de effecten van verschillende landbouwmethodes, zoals het gebruik van kunstmest en pesticiden. Het helpt ook om de oogst te verbeteren en de bodemgezondheid te behouden. Door te leren van het verleden en toekomstscenario’s te stimuleren, biedt AI een handig hulpmiddel dat tot 50 jaar vooruit kan kijken.

AI in de praktijk

Eva Ampe, onderzoeksleider precisielandbouw bij Inagro, dat AI in de landbouw test, benadrukt het belang van samenwerking binnen Europa om duurzame en efficiënte landbouwpraktijken te ontwikkelen.

Inagro speelt een centrale rol in projecten zoals AgRoboConnect. Dit project helpt boeren met geautomatiseerde onkruidbestrijding. Er is ook het Dropspot-project, dat de precisietoepassing van gewasbeschermingsmiddelen in de Westhoek onderzoekt. In deze projecten helpt AI boeren om duurzamere keuzes te maken.

“AI helpt ons niet alleen om landbouwtechnieken te verbeteren, maar ook om bestaande technologieën beter te maken”, zegt Ampe. “In de onkruidbestrijding herkennen AI-modellen onkruiden, waardoor boeren minder chemische middelen hoeven te gebruiken en een hogere opbrengst behalen.” 

Uitdagingen bij de implementatie

 Ampe legt uit dat de lokale omstandigheden een uitdaging zijn. “In verschillende regio’s kunnen bodem en klimaat heel anders zijn. Dit kan de werking van AI-modellen beïnvloeden”, vertelt Ampe. “We moeten de juiste data verzamelen. Modellen moeten lokaal worden getraind, zodat ze goed werken in verschillende omstandigheden.” Ook moeten AI-modellen regelmatig worden geüpdatet. Dit is belangrijk om in te spelen op veranderingen in het klimaat en nieuwe gewassen.

AI verbetert landbouwtechnieken en bestaande technologieën. In onkruidbestrijding herkent AI onkruiden, waardoor boeren minder chemicaliën gebruiken en meer opbrengst behalen

Els Ampe - Inagro

Kansen voor de toekomst

Op lange termijn denkt Ampe dat AI belangrijk zal zijn voor een duurzamere landbouw. “AI helpt bijvoorbeeld bij gewasbescherming, irrigatie en het verminderen van hulpstoffen. Boeren kunnen strategieën uittesten zonder direct in te grijpen. Zo kunnen ze beter reageren op veranderingen”, zegt ze.

AI biedt ook kansen om de ecologische voetafdruk van de landbouw te verkleinen. Dit kan door efficiënter gebruik van water, energie en meststoffen. “Met de juiste AI-modellen kunnen we deze middelen gerichter inzetten. Dit heeft zowel economische als ecologische voordelen”, zegt Ampe.

Samenwerking voor duurzame landbouw

Het gebruik van AI in de landbouw vraagt om samenwerking. Organisaties en beleidsmakers moeten samenwerken. Ampe pleit voor goede wetgeving over databeheer en privacy, zodat boeren hun data veilig kunnen delen. “Beleidsmakers moeten zorgen dat AI-tools ook beschikbaar zijn voor kleine boeren. Anders kunnen zij de kosten van technologie niet betalen”, zegt ze.

Bij Inagro wordt de rol van AI steeds belangrijker. “Door samen te werken met andere onderzoeksinstellingen en bedrijven willen we AI breder beschikbaar maken voor de landbouwsector en bijdragen aan een duurzamere toekomst”, besluit Ampe.

Studie: "Geef boeren 1.000 euro per hectare en milieucrisis is opgelost"
Uitgelicht
Op sommige dingen kan je geen prijs zetten, maar wel op duurzame landbouw. Urgenda, een Nederlandse onafhankelijke duurzaamheidsorganisatie, becijfert dat boeren met een toela...
10 februari 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek