header.home link

Agribex 2021 gaat van zes naar vijf beursdagen

Vol vertrouwen, maar met een slag om de arm gezien de onzekere coronasituatie, kijkt Agribex uit naar begin december wanneer een nieuwe editie van de vakbeurs plaatsvindt in Brussels Expo. Grote wijziging in de programmatie is het aantal beursdagen, die van zes naar vijf gaan en dus start de beurs op woensdag. Een aantal vaste waarden blijven behouden, maar Agribex blijft ook inzetten op vernieuwing. Getuige daarvan zijn de nieuwe thema-eilanden robotica en datamanagement in de varkenshouderij.

1 april 2021  – Laatste update 1 april 2021 14:59
Lees meer over:

D-day: 1 november

Terwijl de ene afmelding na de andere afmelding van grootschalige evenementen ons bereikt, blijft Fedagrim, de organisator van Agribex, voorlopig positief vooruitblikken naar december. “We werken volop aan een nieuwe editie en we hopen dat we dat werk tot een goed eind kunnen”, zegt Michel Christiaens, secretaris-generaal van Fedagrim. “Alcoholgel op elke stand en mondmaskerplicht zijn alvast geen redenen om de beurs niet te laten doorgaan.”

De beursorganisator hakt op 1 november de knoop definitief door of Agribex zal doorgaan of niet. “Dat is uiterste datum om ervoor te zorgen dat de exposanten die zich inschrijven, niet op kosten worden gedreven door een afgelasting”, legt beurscoördinator Alain Vander cruys uit. “Maar langer wachten om met de beurs van start te gaan, is geen optie. Agribex is geen evenement dat je snel snel in elkaar bokst”, klinkt het.

Een aantal grote tractor- en machinefabrikanten hebben hun deelname bevestigd. Dat is een belangrijk signaal naar andere exposanten

Alain Vander cruys - Beurscoördinator Fedagrim

Hoewel een aantal exposanten toch een eerder afwachtende houding inneemt om in te schrijven, is de beursorganisator toch optimistisch dat het een breed pallet aan exposanten zal kunnen engageren voor Agribex. “Vandaag hebben we al 67 inschrijvingen, waarvan 11 nieuwe exposanten. Bovendien hebben al een aantal grote tractor- en machinefabrikanten hun deelname bevestigd. Denk maar aan namen zoals Case, Claas, Fendt, John Deere, Massey Ferguson, New Holland, Joskin, Krone en Lemken. Dat is toch een belangrijk signaal naar de andere exposanten”, aldus Vander cruys.

De grootste vernieuwing in vergelijking met de vorige editie is dat de beurs wordt ingekort van zes naar vijf beursdagen. “Dat gebeurt op vraag van de exposanten. Aanvankelijk was het idee om naar vier dagen te evolueren, maar daar was geen draagvlak voor”, stelt Fedagrim. Concreet betekent het dus dat de beurs op woensdag 8 december start en op zondag 12 december eindigt. “De professionele dag blijft behouden en valt, net als de officiële opening, dit jaar op woensdag”, verduidelijkt Vander cruys.

Precisietechnologie in de kijker

Hoewel er achter de schermen nog hard gewerkt wordt aan de invulling van de vijf beursdagen, kan Agribex toch al een aantal nieuwigheden bekendmaken. Zo komen er twee gloednieuwe thema-eilanden die inspelen op de trend van precisielandbouw. “Een eerste eiland wil toepassingen van robotica in de akkerbouw en tuinbouw tonen die klaar zijn voor commercialisering. Het gaat onder meer om zaairobots, plukrobots, schoffelrobots en spuitrobots, maar ook om drie autonome tractors. Al drie merken van zo’n precisiemachines hebben zich geëngageerd, samen met ILVO en CRA-W die mee voor de begeleiding instaan”, weet Alain Vander cruys.

Het gaat allemaal om toepassingen die klaar zijn voor commercialisering

Alain Vander cruys - Beurscoördinator Fedagrim

Op een ander thema-eiland wordt een demo-varkensstal gebouwd voor 20 varkens. Daar willen onder meer ILVO, Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF), PVL Bocholt en Brussels Livestock, samen met vijf deelnemende firma’s, aantonen hoe verschillende gegevens in een varkensstal continu kunnen verzameld worden en in real time worden doorgestuurd naar de varkenshouders. De parameters die daarbij gemeten kunnen worden, zijn bijvoorbeeld het aantal eetbeurten, voederopname, gewicht, hoestdetectie, bronstdetectie, enz. “Ook dit is een toepassing die klaar is voor commercialisering”, luidt het.

Vertrouwde ingrediënten

Het thema-eiland ‘Workshop live’ gaat al een aantal edities mee, maar gezien het succes ervan heeft de beursorganisator beslist ook tijdens de komende beurs leerlingen van de Thomas More Hogeschool te laten sleutelen aan machines. “Dit eiland is als het ware een permanent atelier waar heel de beurs lang vele types en merken van machines een onderhoudsbeurt krijgen. Onze leden vinden deze live workshop belangrijk omdat het invullen van vacatures voor technisch geschoold personeel in de sector een grote uitdaging blijft”, is te horen bij Fedagrim.

Tijdens de editie van 2019 heeft Agribex een volledige dag gewijd aan de vrouwen in de land- en tuinbouw. “Dat werd heel positief onthaald en we zullen dit dan ook behouden. Op donderdag 9 december zal onze Ladies’ Day doorgaan”, legt Vander cruys uit. “Dat we op zo’n dag in de kijker worden gezet, dat is niet alleen goed voor ons zelfvertrouwen”, getuigt Mieke Vanderschueren, één van de landbouwsters die vorig jaar in de prijzen viel. “Het helpt ook om het vrouwelijk ondernemerschap in de landbouw onder de aandacht te brengen, want wij worden als vrouwen toch nog vaak onderschat.”

Zo'n Ladies' Day helpt om het vrouwelijk ondernemerschap in de landbouw onder de aandacht te brengen, want wij worden nog vaak onderschat

Mieke Vanderschueren - landbouwster en laureate 'Vrouw in de landbouw'

Opnieuw rekent Agribex erop dat de exposanten op de beurs er alles zullen aan doen om deze Ladies’ Day op een ludieke manier vorm te geven. Daarnaast wordt ook een vlogwedstrijd georganiseerd. “Het is de bedoeling dat landbouwsters in een videoboodschap getuigen over hun dagelijkse bezigheden op de boerderij”, aldus Johan Van Royen van Impact Communications, het communicatiebureau dat deze vrouwendag in goede banen leidt. “De vrouwen achter de vlogs die op sociale media goed scoren, zullen aan bod kunnen komen in de uitzending van Radio 2-programma ‘De Madammen’ dat live zal uitzenden van op de beursvloer.

Om in de aanloop van Agribex wat ‘buzz’ rond landbouw en de beurs te creëren, zal de algemene pers ook benaderd worden via topics met een breed maatschappelijke relevantie. “Eén van de thema’s die aan bod komt, is ‘carbon farming’. Dat zal gekoppeld worden aan de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. In samenwerking met VILT komen er ook een aantal podcasts rond landbouw. En natuurlijk zullen we de vlogs van onze vrouwelijke landbouwers ook breed gaan verspreiden”, legt Van Royen uit.

#WeLoveLivestock en #WeLoveLocal

Een ander belangrijk onderdeel van Agribex blijven de prijskampen en de veetentoonstelling. De vzw Brussels Livestock Show verzamelt zoveel mogelijk actoren uit de Belgische fokkerij en wil op die manier de krachten bundelen om de fokkerijsector te promoten. “Onder de hashtag #WeLoveLivestock zullen onder meer prijskampen voor Belgisch witblauw, schapen, melkvee en het Belgisch Trekpaard georganiseerd worden”, legt Ignace Lootvoet uit. “Met de tentoonstelling van dieren zorgen we ervoor dat de grootste boerderij van het land tijdelijk in Brussel staat.”

Tot slot is er ook aandacht voor de korte keten. “In hal 1 waar de prijskampen doorgaan geven we aan een aantal korte keten landbouwers de kans om hun producten te verkopen. Dit zal gebeuren onder de noemer #WeLoveLocal Dat is een uniek gegeven op een beurs”, vertelt Lootvoet. Gezien het succes van de vorige edities wil Agribex deze sectie met hoeveproducten met 25 procent uitbreiden. Bovendien zal er ook bijkomend ingezet worden om dit initiatief kenbaar te maken bij het publiek en bij exposanten.

Meer informatie: Agribex

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek