Stripverhaal bevordert integratie seizoenarbeiders

Boomkwekerij Sylva werkt voor haar Oost-Europese seizoenarbeiders een stripverhaal uit dat de samenwerking met deze mensen moet verbeteren.
12 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Zaakvoerder Marc Van Hulle van boomkwekerij Sylva heeft uit handen van Vlaams minister Frank Vandenbroucke (sp.a) de diversiteitsprijs ontvangen. Het bedrijf uit Waarschoot ontwikkelde een dvd en werkt momenteel aan een stripverhaal om Oost-Europese seizoensarbeiders te stimuleren jaar na jaar terug te keren.

Door de groei moet boomkwekerij Sylva in toenemende mate beroep doen op externe arbeidskrachten, en die moeten steeds vaker uit het buitenland komen. "Werken in de tuinbouw wordt in West-Europa niet meer gewaardeerd", legt Marc Van Hulle uit. "De mensen willen zich niet meer bukken. Fysiek is het werk zwaar en de weersomstandigheden zijn vaak bar".

Vroeger deed de boomkwekerij wel eens beroep op boerenzonen uit de streek. "Die relatie was niet altijd even vast. Als een koe moest kalven, of er moest geploegd worden, dan gingen die naar huis". Daarom trekt Van Hulle sinds vier jaar Oost-Europese seizoenarbeiders aan. "Eerst vreesde ik dat het niet zou klikken met ons vast team van 25 medewerkers, maar die vrees bleek al snel ongegrond".

Toch steekt Van Hulle niet weg dat door de samenwerking met Roemeense en Poolse arbeiders een taalprobleem ontstaan is. Om niet jaarlijks te moeten investeren in de opleiding van deze arbeiders, dokterde het bedrijf een ambitieus plan uit. "In eerste instantie hebben we een dvd geproduceerd waarin het bedrijf wordt voorgesteld. Voor onze seizoenarbeiders is het zo gemakkelijker om zich voor te stellen hoe het hier aan toegaat".

Daarnaast werkt Sylla ook aan een stripverhaal. "Het gaat om twee jonge figuren die vanuit Oost-Europa een avontuurlijke reis maken naar ons land en zo in aanraking komen met de tuinbouw in onze contreien. Op die manier willen we vaktermen zoals rooien en ploegen uitleggen. Wij praten met die mensen wel Duits of Engels, maar andere personeelsleden kunnen dit niet. De strip moet de communicatie in de toekomst vergemakkelijken".

Voor al deze initiatieven kreeg de boomkwekerij de diversiteitsprijs, waar een bedrag van 2.500 euro aan verbonden is. Dat geld gaat integraal naar de verdere ontwikkeling van de strip, belooft Marc Van Hulle.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek