Agentschap voor Natuur en Bos zet jonge paling uit

Het Agentschap voor Natuur en Bos zet maandag samen met de provinciale visserijcommissies 143 kg jonge paling uit in Vlaanderen. Het gaat om 470.000 stuks die worden verdeeld over diverse Vlaamse binnenwateren. Op die manier wil het Agentschap de palingbestanden weer op peil brengen.
8 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Het Agentschap voor Natuur en Bos zet maandag samen met de provinciale visserijcommissies 143 kg jonge paling uit in Vlaanderen. Het gaat om 470.000 stuks die worden verdeeld over diverse Vlaamse binnenwateren. Op die manier wil het Agentschap de palingbestanden weer op peil brengen. Het gaat zo slecht met de paling dat Europa heeft gevraagd een palingbeheerplan op te maken en maatregelen voor te stellen.

In het palingbeheerplan voor Vlaanderen wordt vooral gefocust op het mogelijk maken van vrije migratie voor paling, het uitzetten van glasaal en het aanpakken van illegale stroperij. De glasaaltjes die worden uitgezet zijn afkomstig uit buitenlandse rivierbekkens waar nog voldoende aantallen zitten.

Palingen worden geboren in de Sargassozee, ten zuiden van de Bermuda-eilanden, en leggen duizenden kilometers af tot bij ons. De jonge paling vertoeft een aantal jaar in onze binnenwateren om op te groeien. Eenmaal volwassen trekken ze terug naar de Sargassozee om voor hun nageslacht te zorgen.

"Eind jaren zeventig kon aan de monding van de IJzer nog jaarlijks rond de 500 kilo glasaal, jonge paling, worden gevangen. Vandaag de dag is dat gemiddeld minder dan 1 kilo. Dezelfde tendens zien we ook in de andere Europese landen. Het Europese palingbestand bedraagt voor veel rivieren nog slechts 1 procent ten opzichte van de jaren '80", aldus het Agentschap voor Natuur en Bos.

"Wellicht liggen meerdere oorzaken aan de basis van deze terugval, zoals overbevissing, verontreiniging, belemmering van vismigratie in de rivieren, en mogelijk zelfs ook klimaat- en oceanische factoren".

 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek