"Afspraken WTO moeten hongerenden helpen"

De Boerenbondorganisaties Ieder voor Allen en Landelijke Beweging eisen naar aanleiding van de Wereldvoedseldag van vandaag/dinsdag dat afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over landbouw zo rechtstreeks mogelijk ten goede komen aan de circa 800 miljoen mensen die wereldwijd chronisch honger lijden.Zeshonderd miljoen van hen zijn boeren die met de meest eenvoudigemiddelen aan landbouw doen.
16 oktober 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
De Boerenbondorganisaties Ieder voor Allen en Landelijke Beweging eisen naar aanleiding van de Wereldvoedseldag van vandaag/dinsdag dat afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over landbouw zo rechtstreeks mogelijk ten goede komen aan de circa 800 miljoen mensen die wereldwijd chronisch honger lijden. Zeshonderd miljoen van hen zijn boeren die met de meest eenvoudige middelen aan landbouw doen.

"We willen hiermee duidelijk aangeven dat globalisering louter op basis van vrijhandel voor ons niet kan en dat het WTO zich niet enkel moet buigen over handel, maar ook armoedebestrijding en voedselzekerheid moet nastreven", aldus zegsman Ignace Coussement. Bij de WTO-onderhandelingen moet met andere woorden terdege rekening worden gehouden met de belangen van ontwikkelingslanden en dienen maatregelen te worden uitgewerkt die de voedselzekerheid en landbouwontwikkeling in de armste landen bevorderen.

In de mate dat het gaat over belangen van arme landen moet de EU oplossingen zoeken voor de vraag van ontwikkelingslanden naar vrije toegang van hun producten tot de EU-markt en voor hun kritiek op de Europese landbouwexportsubsidies. "Problematischer voor de honger in de wereld vinden wij echter de toenemende wereldwijde concentratie van de toelevering van zaden, meststoffen ... en afzet van landbouwproducten bij grote multinationale bedrijven", aldus Coussement.

De organisaties stellen voorts voorstander te zijn van de uitbreiding van een eerlijk, marktgericht handelssysteem op basis van de principes van "fair trade" zoals die thans ondermeer door Oxfam Wereldwinkels in de praktijk wordt gebracht. "Het grote voordeel is niet enkel dat er een eerlijke prijs betaald wordt maar dat men ook de herkomst van de producten kent en dus weet aan wie de opbrengst ten goede komt", aldus Coussement.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek