Afrikaanse bossen worden leeggeschoten
nieuwsKristin Leus, nationaal coördinator voor België van de Bushmeat Campagne: "De manier waarop vandaag op wilde dieren wordt geschoten, is niet duurzaam en werkt op lange termijn zelfs contraproductief. Dat houdt niet in dat we tegen de traditionele jacht zijn".
De dierentuinorganisatie of EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) wil één miljoen handtekeningen aan de Europese Unie en de Afrikaande leiders laten overhandigen door dokter Jane Goodall, bekend van haar chimpanseeonderzoek.
Naast de petitie worden in alle dierenparken educatieve acties uitgewerkt. Op 22 april is het 'Dag van de Aarde' en in het kader van de Bushmeat Campagne organiseren de Zoo van Antwerpen en het dierenpark Planckendael die dag een 'wekkeractie'. Omdat het voor veel bedreigde diersoorten vijf voor twaalf is, zullen in de parken zoveel mogelijk wekkers aflopen om 11.55 uur.
Voorts steunt de EAZA een project van Jef Dupain, coördinator van projecten van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde in Antwerpen en Philippe Auzel van de landbouwhogeschool van Gembloux. De twee doen research in de periferie van het Kameroenese Dja-reservaat, waar nog grote populaties chimpansees, gorilla's en olifanten leven.
De handel in bushmeat is volgens de EAZA de laatste jaren uit de hand gelopen. In Afrika werd in het afgelopen jaar een miljoen ton bushmeat verhandeld. Dit is volgens de EAZA het equivalent van vier miljoen koeien. De populatie van Afrikaanse mensapen, zoals chimpansees, bonobo's en gorilla's, olifanten, hoefdieren, en andere zoogdieren wordt door de handel bedreigd. De bedreigde dieren zijn bij wet beschermd, maar de Afrikaanse leiders treden te laks op wanneer die wetten met de voeten getreden worden.
Bron: Belga