Actiecomités halen hun slag thuis in Hoegaarden

De landbouwraad van Hoegaarden trekt aan de alarmbel naar aanleiding van de procedureslag tegen een varkensstal in Meldert en een machineloods in Hoegaarden. "Als het zo voortgaat, zitten we binnenkort zonder boeren", zegt voorzitter Marc Marchal. "Waar moet de boer naartoe", vraagt burgemeester Taverniers zich af.
14 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

De landbouwraad van Hoegaarden trekt aan de alarmbel naar aanleiding van de procedureslag tegen een varkensstal in Meldert en een machineloods in Hoegaarden. "Als het zo voortgaat, zitten we binnenkort zonder boeren", zegt voorzitter Marc Marchal. "In agrarisch gebied bouwen voor landbouwdoeleinden kan blijkbaar niet, in woonzone mag het niet. Waar moet de boer dan naartoe?", vraagt burgemeesterJean-Pierre Taverniers (CD&V) zich af.

Aanleiding van het protest van de Landbouwraad is de schorsing door de Raad van State van de bouw- en milieuvergunning voor een varkensstal in Meldert en de weigering van Stedenbouw om een bouwvergunning te verlenen voor een machineloods in Hoegaarden.

Ronny Beullekens mag in Meldert geen varkensstal bouwen omdat hij daarmee het open landschap schendt. Loonwerker Koen Hendrix krijgt geen vergunning voor een machineloods omdat Stedenbouw niet akkoord is met de afsplitsing van het bedrijf bij een gedeeltelijke verplaatsing van een woonzone naar agrarisch gebied.

In beide gevallen haalden actiecomités hun slag thuis. De Landbouwraad van Hoegaarden trekt aan de alarmbel. "Als bouwen niet meer mag in een agrarische zone, waar dan nog wel?", vraagt voorzitter Marc Marchal zich af. "Waar Hoegaarden vroeger één groot landbouwdorp was, mag er door de komst van woonwijken plots niets meer. Als het zo voortgaat, zitten we binnenkort zonder boeren".

Marchal hekelt dat nagenoeg elke aanvraag tot uitbreiding eindigt op een geldverslindende procedureslag. "De ene keer staat ons bedrijf te dicht bij de huizen, de andere keer schenden we het open landschap of veroorzaken we ongemak. Ze zeggen wel dat ze niet tegen ons zijn, maar ze blijven ons koeioneren. Ze beweren ook dat er alternatieve locaties bestaan voor vestigingen, maar dat ze dan ook maar eens zeggen waar".

Ook Boerenbond uit zijn verontwaardiging over de gang van zaken. "Jonge boeren worden geslachtofferd aan verregaande onverdraagzaamheid op het platteland", aldus een reactie.

Actiegroepen vroegen het gemeentebestuur te kiezen voor het landschap en de woonkwaliteit en niet voor storende stallen en loodsen. Het schepencollege gaf nochtans geen negatief advies over de aanvragen. Het legde Beullekens en Hendrix wel strenge bouwvoorwaarden op, maar uiteindelijk werd hun advies niet gevolgd.

"Het is onze taak om tot een consensus te komen tussen boeren en andere inwoners", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Fred Francart (CD&V). We ondervonden dat zoiets niet eenvoudig is. "Mogelijk kunnen boeren elkaar helpen door gronden te ruilen voor een uitbreiding. Het is nu duidelijk dat agrarisch gebied niet meteen betekent dat er een landbouwbedrijf mag komen".

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) stelt zich vragen bij de gang van zaken. "Ik zie het niet meer zitten. In agrarisch gebied bouwen voor landbouwdoeleinden kan blijkbaar niet, in woonzone mag het niet. Waar moet de boer dan naartoe?".

"Jammer dat het zo'n vaart loopt", betreurt schepen van Leefmilieu Marleen Lefevre (CD&V). "In Hoegaarden zijn er de voorbije jaren heel wat nieuwe inwoners bij gekomen. Mogelijk missen zij enige voeling met de landbouw".
 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek