Actie tegen dwangvoederen eenden voor foie gras
nieuwsGAIA liet ook weten vanaf januari alle Belgische restaurants te zullen aanschrijven met de vraag om foie gras van het menu te schrappen. Daarenboven zal de organisatie beelden van mishandelde eenden bezorgen aan Fedis, de distributiesector, en aan de grootwarenhuizen.
De Franse initiatiefnemers van Stopgavage hebben dit jaar in de streek van de Gers en de Landes in Zuid-West Frankrijk beelden gedraaid die de mishandelingen van de mulardeenden - een kruising tussen gewone eend en barbarie eend - aantonen. De (onbruikbare) vrouwelijke eendenkuikens worden gedood door verbrijzeling. De mannelijke exemplaren worden opgesloten en gedurende twaalf dagen gevoederd met een pneumatische pomp, waardoor de lever tot tien keer het normale volume opzwelt.
"Voor de productie van foie gras in Frankrijk worden meer dan 30 miljoen zwemvogels per jaar mishandeld", luidt het. Onder het mom van "culturele uitzondering" probeert de foie gras-industrie uitzonderingen te bekomen op de dierenwelzijnwetten. In veel Europese landen is er al een verbod op dwangvoederen. Onlangs hebben ook Californië en Israël de praktijk verboden.
In 1999 heeft de Raad van Europa een aanbeveling aangenomen die individuele hokken waarin de eenden zich niet kunnen draaien of keren, verbiedt vanaf 1 januari 2005 voor alle nieuwe bedrijven en vanaf 2010 voor bestaande bedrijven. Volgens GAIA moet minister Demotte die aanbeveling zo snel mogelijk in Belgische wetgeving omzetten.
Het "Manifeste pour l'abolition du foie gras" is ondertekend door een 30-tal Franse dierenwelzijnorganisaties, 11 Belgische verenigingen en organisaties uit onder andere Spanje, de VS, Australië, Groot-Brittanië en Italie.
Meer informatie: Stopgavage
Bron: Belga