nieuws

ABS vraagt verlenging uitrijregeling drijfmest

nieuws
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt om de uitrijregeling voor dierlijke mest met 14 dagen te verlengen omwille van de grillige weersomstandigheden. Door de natte augustusmaand is veel graan nog niet geoogst en ligt meer dan de helft van het stro nog op het land. "Landbouwers komen in problemen met hun mestbalans zonder zomerbemesting".
16 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt om de uitrijregeling voor dierlijke mest met 14 dagen te verlengen omwille van de grillige weersomstandigheden. Door de natte augustusmaand is veel graan nog niet geoogst en ligt meer dan de helft van het stro nog op het land. "Landbouwers komen in problemen met hun mestbalans als ze geen zomerbemesting kunnen uitvoeren".

ABS wil geen afbreuk doen aan de bestaande uitrijregeling voor mest, maar stelt vast dat de werkzaamheden op het veld achterstand hebben opgelopen door de uitzonderlijk natte augustusmaand. Volgens ABS is meer dan 40 procent van het graan nog niet geoogst en ligt meer dan de helft van het stro nog op het land.

ABS leidt daaruit af dat zonder een verlenging van de uitrijregeling landbouwers niet meer de tijd hebben om nog drijfmest uit te rijden op de graanstoppel. Met uitzondering van de polders, mag elders in Vlaanderen immers geen drijfmest meer worden uitgereden na 31 augustus. Veel landbouwbedrijven hebben volgens ABS gerekend op deze zomerbemesting om hun mestbalans in evenwicht te brengen. Bovendien is de mest ook nodig voor de groei van groenbemesters en bepaalde winterteelten.

ABS hoopt dat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege open staat voor een verlenging met 14 dagen van de uitrijregeling. Bij het opmaken van de regels kan men immers maar rekening houden met gemiddelden, terwijl excessen zoals droogte en wateroverlast moeilijk gevat kunnen worden in wetten en nauwe tijdspannes. Volgens ABS voorziet de Europese nitraatrichtlijn dan ook in de mogelijkheid om rekening te houden met uitzonderlijke weersomstandigheden.

De landbouworganisatie argumenteert dat uit het verleden blijkt dat een beperkte verlenging van de uitrijregeling waaraan voorwaarden worden gekoppeld, telkens goed verlopen is. Dat wil zeggen zonder misbreuken en vooral zonder dat hierdoor het nitraatresidu negatief wordt beïnvloed. Op het kabinet van minister Schauvliege volgt men de zaak op de voet en wacht men eerst nog even het weer af alvorens een beslissing te nemen.

Beeld: agralog

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek