ABS: "Vlaamse varkenshouders zitten op hun tandvlees"

“De Vlaamse varkenshouders zitten op hun tandvlees. De aanhoudende lage prijzen zonder perspectief op beterschap zorgen voor een bloedbad”, waarschuwt ABS. De landbouworganisatie vraagt zich af waar de marges in de keten blijven steken en roept de partners in de varkenskolom op om dringend actie te ondernemen zodat de varkenshouders deze crisis kunnen overleven.

2 februari 2021  – Laatste update 2 februari 2021 17:06

De varkenssector bevindt zich al even in moeilijk vaarwater. De moeilijkheden zijn begonnen met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. “Hoewel 95 procent van de varkensproductie zich in Vlaanderen situeert, zorgde deze uitbraak toch voor het stilvallen van alle export van Belgisch varkensvlees naar derde landen. Dit leverde een prijshandicap op voor de Belgische varkenshouders: de noteringen vielen bij ons 5 tot 6 cent lager uit ten opzichte van onze buurlanden”, zegt Bart Vergote, woordvoerder van de ABS-varkenshouders.

Eind 2019 en begin 2020 was er even wat zuurstof voor de Vlaamse varkenshouders toen de prijzen piekten, maar dat was maar van korte duur. Door de coronacrisis die onder meer zorgde voor een lagere bezetting van arbeiders in de slachthuizen en voor een sluiting van de horeca, zakten de prijzen naar een absoluut dieptepunt. De varkenshouders hadden nog gehoopt dat de AVP-vrije status die ons land eind vorig jaar kon herwinnen, voor de broodnodige prijsverhoging zou zorgen, maar die bleef tot op heden uit.

Al weken krijgen de varkenshouders amper 80 cent per kilo. Dat is de laagste prijs in meer dan 20 jaar

Bart Vergote - Woordvoerder ABS-varkenshouders

“Al weken krijgen de varkenshouders amper 80 cent per kilo. Dat is de laagste prijs in meer dan 20 jaar”, aldus Vergote. Doordat de veevoederprijzen sinds de zomer fors gestegen zijn, is de situatie volgens ABS onhoudbaar. “De verliezen in de sector zijn immens”, klinkt het.

“De slachthuizen schuilen zich achter het verhaal van de karkassenhandel die moeilijkheden ondervindt door de problemen met Afrikaanse varkenspest in Duitsland en Polen. Nochtans konden onze slachthuizen zich wapenen tegen dit probleem en konden ze oplossingen gezocht hebben voor de problemen waar we nu mee geconfronteerd worden. Maar we zien dat de rekening gewoon wordt doorgeschoven”, aldus ABS.

De prijzen voor varkensvlees in de Belgische verkooppunten zijn wel gestegen, met een euro per kilo het voorbije jaar

Bart Vergote - Woordvoerder ABS-varkenshouders

De landbouworganisatie vindt het ook opvallend dat de prijzen voor varkensvlees in de Belgische verkooppunten stijgen. “Met een euro per kilo het voorbije jaar”, stelt Vergote. “De vraag is dan ook waar deze marges in de keten blijven steken.” ABS roept de andere ketenpartners op om actie te ondernemen en de varkenshouders correct te vergoeden zodat ze deze crisis overleven. “Er is ook dringend nood aan maatregelen om de varkenssector te ondersteunen”, aldus nog ABS.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek