header.home link

Aardappelverwerkers op zoek naar palmolie: “Binnen drie weken is zonnebloemolie op”

15 maart 2022

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een tekort aan zonnebloemolie. De aardappelverwerkers moeten halsoverkop overschakelen op palmolie.

Lees meer over:

Het tekort bereikte ook al de regeringstafel. Minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo's en Landbouw David Clarinval (MR) haalde het tekort aan als voorbeeld van bedrijven die kampen met stijgende energie- en grondstoffenprijzen. “Het is misschien lachwekkend, maar dat wil zeggen dat fabrieken waar frietjes gemaakt worden hun producties zullen moeten veranderen. En zulke veranderingen kunnen problematisch zijn voor bedrijven”, aldus Clarinval.

De regering gaat nu de Nationale Bank vragen de impact van de oorlog voor de verschillende sectoren te onderzoeken, om dan op basis daarvan maatregelen te kunnen nemen, klonk het.

Bij sectorfederatie Belgapom bevestigt men het tekort aan zonnebloemolie. "Een acute crisis. Het is momenteel alle hens aan dek bij de aardappelverwerkers", aldus Belgapom-CEO Christophe Vermeulen.

De aardappelverwerkers gebruiken normaal zonnebloemolie om de aardappelen te verwerken tot frietjes of chips. Vijfenzeventig procent van de gebruikte zonnebloemolie is afkomstig uit Oekraïne en Rusland, markten die zwaar verstoord zijn door de oorlog. "Twee weken geleden hadden de bedrijven nog voorraden voor zes weken."

Een acute crisis. Het is momenteel alle hens aan dek bij de aardappelverwerkers

Christophe Vermeulen - CEO Belgapom

Duurder en minder duurzaam

De aardappelverwerkers kijken daarom uit naar alternatieven. "In eerste instantie wordt daarbij naar palmolie gekeken", vertelt  Vermeulen. Schaarste aan olie zorgt er echter voor dat de prijzen voor alternatieven, zoals palmolie, omhoog gaan. Palmolie is bovendien een stuk minder duurzaam dan zonnebloemolie. 

De producenten moeten door de overstap naar palmolie ook hun labels veranderen. "Het gaat ook om plantaardige vetten, maar er zijn toch verschillen, denk maar aan de hoeveelheid verzadigde vetten."

De sector is daarover in overleg met de overheid, onder meer met het Voedselagentschap. "Enerzijds willen we onze productie op peil houden, anderzijds moeten we ook de consument informeren", zegt Vermeulen.

Uitgelicht
In tegenstelling tot de graanmarkten waar de prijzen fors de hoogte in gaan, blijft het zeer rustig op de aardappelmarkt. Al twee weken op rij heeft Belgapom geen prijsnoterin...
8 maart 2022 Lees meer

Bron: Belga / Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek