Aantal landbouwers dat beheerovereenkomsten afsluit met VLM in dalende lijn

In totaal hebben 3.396 landbouwers dit jaar één of meer beheerovereenkomsten afgesloten met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Binnen zo'n overeenkomst kunnen landbouwers een vergoeding krijgen als ze extra inspanningen leveren voor de biodiversiteit. Dit jaar gaat het om , ruim 8.300 hectare. Het aantal deelnemende landbouwers is dit jaar met 302 of acht procent gedaald, het areaal met 1.129 hectare of 14 procent.

6 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 juli 2023 17:18
bloemenstrook-beheerovereenkomst-graskruidenstrook-vlm

Vooral de beheerovereenkomsten soortenbescherming en perceelsranden doen het minder goed, na vele jaren van toename. De oppervlakte van overeenkomsten soortenbescherming daalde van 5.396 hectare naar 4.543, een daling met 16 procent. Voor de overeenkomsten rond perceelsrandenbeheer was er een daling met 8 procent, van 2.912 hectare naar 2.669.

VLM wijst voor de daling op de "lange onzekerheid over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)", maar ook de hoge graanprijzen vorig jaar en een aantal aangescherpte beheervoorwaarden. "Zo is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in beheerovereenkomsten, net als bij vele ecoregelingen, niet meer toegestaan. Ook klepelen mag niet meer. Maaien en het maaisel afvoeren is de norm geworden", klinkt het. Volgens VLM zorgen die veranderingen voor een verhoogde ecologische effectiviteit van de beheerovereenkomsten.

Bij de beheerovereenkomsten botanisch beheer, bloemenakker en onderhoud kleine landschapselementen is wel vooruitgang op te tekenen. Bij botanisch beheer gaat het om een stijging met 27 procent, tot 729 hectare. “Redenen daarvoor zijn dat de beheerovereenkomsten breder toepasbaar zijn, weliswaar binnen beheergebied, en dat (kruidenrijke) akkerranden onder de doelstelling bufferen en verbinden niet meer mogelijk zijn op blijvend grasland. Daardoor worden die beheerovereenkomsten omgezet naar botanisch beheer”, aldus VLM.

Bij de beheerovereenkomsten onderhoud kleine landschapselementen is het aantal heggen en aantal knotbomen toegenomen. Het gaat om respectievelijk een toename van 23 kilometer heg (+38%, van 37 kilometer in 2022 naar 60 kilometer in 2023) en een toename van 4.785 knotbomen (+63%, van 2.789 in 2022 naar 7.574 in 2023). “Die toename is een gevolg van een vereenvoudiging van de instap- en beheervoorwaarden van die beheerovereenkomsten”, luidt het. Ook het areaal bloemenstroken en bloemenakkers nam toe: van 547 hectare in 2022 naar 610 hectare in 2023.

Na deze daling van het aantal beheerovereenkomsten lanceert VLM een oproep naar de landbouwers om in 2024 meer van die beheerovereenkomsten af te sluiten. Wie voor 1 september via het e-loket zijn of haar interesse doorgeeft, kan rekenen op de vrijblijvende en gratis uitleg van een bedrijfsplanner. Die bedrijfsplanner kan ook helpen met het invullen en indienen van het aanvraagformulier.

Als extra aanmoediging zet VLM nog eens de voordelen op een rijtje. Zo krijgen landbouwers voor hun inspanningen “een interessante vergoeding”. “Daarnaast zorgen ze er mee voor dat er veel diersoorten worden aangetrokken door de beheerovereenkomsten. Denk maar aan akkervogels zoals veldleeuwerik of weidevogels zoals grutto”, luidt het. Ten slotte wijst VLM dat een beheerovereenkomst afsluiten omkeerbaar is. Na de looptijd van 5 jaar kan een landbouwer er altijd voor kiezen om het contract niet te vernieuwen.

“Beheerovereenkomsten moeten landbouwers erkennen in hun expertise en ondernemerschap”
Uitgelicht
Als je vandaag met landbouwers over beheerovereenkomsten praat, dan klinkt er vaak kritiek en onzekerheid door. Nochtans geven landbouwers te kennen dat ze bereid zijn om insp...
15 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek